Skip to main content
Gang med lang sittebenk og fine barnebilder

Gangen er ditt visittkort. Den forteller hver du er. Sørg for at du blir gjenkjent.

Føler du frustrasjon over gangen din? Du opplever at noe bør endres, men ikke klarer å definere hva?

Jeg kjenner til den opplevelsen. Jeg møter den ofte når jeg er på befaring hos kunder. Nå vil jeg gi deg en metode slik at du kan skape deg en gang som er frustrasjonsfri. Etter 17 år som interiørarkitekt har jeg fått erfaring med å skape hjem hvor folk trives. Jeg kan jeg med hånden på hjerte si deg at dette er veien. 

Først må jeg fortelle deg om min skrekkgang. Den førte til at jeg måtte gjennomføre en skikkelig oppvask hjemme. Hver dag i flere måneder kom jeg glad, men sliten hjem fra jobb. I det jeg åpnet inngangsdøren og gledet meg til en sjokoladebit, før jeg skulle sette i gang med middagen, snublet over sko på matta, jakker på gulv og trapperekkverk og skolesekker på rekke og rad på vei mot kjøkkenbenken. 

Jeg holdt på å bli gal, særlig gikk det utover de små der hjemme. Jeg ble illsint! Møte med skoen på dørterskel hver dag gjorde meg utslitt. Grep måtte tas og det ganske fort, før de små ble kastet ut.

Gangen i huset ble fikset. Det begynte ikke med at vi gikk til innkjøp av et nytt garderobeskap, eller en stor dørmatte med påskriften «velkommen hjem, mamma». Det begynte med en stor tegneblokk og en flaske med brus en onsdags ettermiddag. 

Ungene ble samlet rundt bordet. Fikk sitt brusglass og i fellesskap dekorerte vi ideer til oppbevaring av sko, jakker og sekker. Resten av kvelden brukte jeg til å definere hvilken type gang som var mitt visittkort. Jeg måtte finne ut hvilke grep som måtte til for å roe ned det stressmonsteret jeg var blitt. Det var viktig for meg å definere hvilke inntrykk jeg ville gi videre om hvem jeg er. 

Gangen – rommet som både ønsker velkommen og lagrer alt. 

Årsaken til at du ønsker å gjøre endringer i gangen din, kan være mange. Veldig mange. Derfor er den første og beste delen på veien mot en ny flott og praktisk gang kartleggingen. Nei, det er ingen kjedelig kartlegging. Når var det kjedelig å finne gode løsninger som både gjør deg glad og gir deg overskudd? Veien mot lagringsplass, orden og ro starter med at du stiller deg selv noen veldig enkle spørsmål. 

 • Hva mangler i rommet? 
 • Hva er formålet med rommet?
 • Mangler det hyller og oppheng?
 • Er rommet for fult opp av ting? 
 • Tjener rommet flere funksjoner enn det tiltenkte formålet?
 • Mangler det lagringsplass?
 • Drømmer du om plass du ikke har?
 • Har du store ruvende garderobeskap som stjeler hele rommet, slik at den nye fine taklampen du har kjøpt forsvinner helt?
 • Må barnevognen lagres inne, uten at det egentlig er plass?
 • Burde det vært et toalett i gangen, for at hverdagen skulle fungert bedre?
 • Er funksjonene tilpasset de som bor i boligen?
 • Gir rommet inntrykk av ro eller kaos?

Om det kun er fargen på veggen som irriterer deg, eller at du ønsker å bytte ut en lampe, så leser du ikke denne artikkelen. Du maler ditt gangen din i stedet. Derfor tror jeg at du har en litt lengre vei å gå, før du er ved veis ende, med en gang du bare digger. Ikke mist motet! Jeg skal guide deg trykt i havn.

gang med parkettgulv og sort garderobe
Gang med sittebenk og villsvinhodet på beggen

Skal du pusse opp eller endre din gang, er en god plan nøkkelen.

Den vil få drømmen din til å ta form.

Les 5 tips fra mine erfaringer; de vil sette deg i gang.

Ønskelister er gøy å lage. Tenk på de gangene du som barn laget deg ønskelister til jul og bursdager. Eller de gangene du har «brainstormet» om de matrettene du ville lage til en stor fest. Fyll opp din liste med store og små behov og ønsker. Da finner du ut hvordan du vil at gangen din skal fungere. Videre kan du drømmende se for deg det ferdig rommet og hva som må til for å få deg helt dit. Dette vil også få deg til å forstå hvorfor du ikke trives i det rommet du har i dag.

Det er enklere å komme i mål med en ærlig ønskeliste, når den skrives uten påvirkning fra andre. Er dere to som slåss med å rydde gangen og har hvert deres system, kan det by på problemer. Skal behovene forenes og system lages, kan det være et nyttig tips at dere først lage hver deres egenartede idé -og ønskeliste. Når ungene er i seng, er det tid for å snakke seg igjennom det praktiske med organisering i gangen og hvilke visittkort dere vil gi fra dere. Denne planleggingen bli ekstra hyggelig og meningsfull om listene presenteres samtidig som dere deler en flaske vin. Vær forberedt på at litt uenighet kan oppstå, men at presentasjonen i størst mulig grad vil frembringe gode samtaler. 

Kanskje kan ikke alle behov ivaretas? Er det et eller flere behov som må vike, men som er viktig for den ene, er det et godt tips å se boligen under ett. Kanskje er det andre areal i boligen som kan dekke akkurat dette ene behovet? Etter at begge listene er flettet til en liste, er det ikke rom for endringer. Dette er en viktig prosess, så skap en lite ut av to, før rødvinsflasken er tom på fredagskvelden.

1 – Definer behovet for funksjonen av rommet.

 • Trenger gulvplass til barnevogn
 • Vil ha eget toalett i gangen
 • Kortere vei fra inngangsdøren til vaskemaskinen
 • Lagringsplass til alt treningsutstyret
 • Trenger mye større skoskap
 • Løsning på alle skolesekkene
 • Hyller til skoene på matta
 • Plass til den gamle arvede sofaen fra farmor

2 – Hva trengs av innredning for å komme i mål.

 • Veggplass for å henge opp stor helfigur speil
 • Ønsker meg en ryddig gang, ikke bare hyller og knagger. 
 • Bedre belysning og plass til bilder på veggene
 • Belysning som også gjør rommet hyggelig 
 • Flislagt gulv med varmekabler slik at skoene tørker

3 – Hvordan ser drømmerommet ut.

 • Fliser med inspirasjon ifra Italia
 • Mørke farger på veggene
 • Drømmer om et konsollbord med friske blomster som ønsker velkommen
 • Hyggelig sittebenk med lagring under 
 • Plassbygd innredning, for jakker og sko
 • Stor tøff taklampe og vegglamaper som lyser opp taket
 • Bilder på veggene
 • Helfigur speil
Gang med lang sittebenk og fine barnebilder

5 tips som vil hjelpe deg å holde stø kurs videre.

Gratulerer da har dere landet den aller viktigste beslutningen, nemlig definert og blitt enige om rommets funksjoner. Neste steg krever noe mer oppmerksomhet, måling og testing. Neste vinflaske skal spares til etter endt arbeidstid.

 1. Skaff deg en notisbok og opprett en egen mappe. Kall mappen opp etter visjonen for din gang – f.eks. «mitt velkommen hjem rom», «ryddeeksperten», «den humoristiske familien» «herr & fru alt på stell» osv. Da har du hele tiden en påminnelse om din visjon for rommet. 
 2. Er du av den typen som liker å lage store inspirasjon tavler så må du gå til anskaffelse av papp, tape, lim, binders osv. Skaff deg også en tommestokk og en kalkulator. Det er uvurderlige hjelpemidler i den kommende prosessen. 
 3. Deretter tar du på deg hamsterens ham og begynner å søke etter inspirasjon – hele tiden med din visjon for rommet friskt i minne. 
 4. Skrell vekk fra ditt indre alt som nå er i gangen din. Deretter må du begynn med å visualisere rommet ut ifra dette tomme skallet. Er det en spesiell arkitektur, hvordan er det naturlige lyset i rommet, hvor mye plass har du egentlig? Er det behov for oppussing i dette av skrellede rommet? Hvordan er dette nakne rommet forenlig med dine ønsker for rommets funksjon? Må du justere dine behov eller tenke ekstra kreativt for å komme i mål med visjonen?
 5. Bruk din notatbok aktivt til å skrive ned alle spørsmål du fortløpende kommer på. Denne listen over spørsmål og svar vil utvikle seg etter hvert som prosessen skrider frem. Notatboken din med alle tankene blir et uvurderlig hjelpemiddel for deg.
[/vc_row_inner]

Selv om rommet kan virke stusselig har det et potensial.

Nå må du tilbake til utgangspunktet for å finne ut hvilke fordeler du har. Om alt virker håpløst så må du trøste deg med at alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan virke ved første øyekast. Din jobb blir å finne ut av hvordan du kan utnyttet det beste av rommets muligheter. 

Bruk den plassen du har. Om du har stor takhøyde, kan det jo vurderes å lage hems for lagring. Har du mye areal, blir det jo plass til flere skap, eller den arvede sofaen fra bestemor. Er gagen lang og smal og ikke gir plass til skap, må du kanskje stjele areal fra tilstøtende rom for at du skal bli fornøyd med gangen din?

Utnytt det naturlige lyset på best mulig måte om du har vindu i gangen. Mangler du vindu kan du jo vurdere å bytte til en ytterdør med sideglass, som kan slippe inn ekstra lys. Velg veggfarger som og belysningsløsninger som forsterker rommets arkitektur og definerer funksjonene. 

Er du så heldig å ha spesielle arkitektoniske detaljer så ta valg som gjør at de skinner og blir som et smykke i rommet. Disse detaljene har du kanskje i en gammel inngangsdør med blyglassvindu eller en rosett i taket. En gang er et rom du ikke oppholder deg i særlig lenge over tid. Dette er derfor et ekstra bra rom for å bruke mønstret tapet som gir deg masse energi. Dette valget må henge sammen med visjonen din for rommet og hvem du definerte at du er. 

Trenger du hjelp av fagfolk?

Har du gammelt tregulv på rommet anbefaler jeg at du sliper det ned og olje det på nytt. Det vil fortsette og kunne tåle sko og tråkk i mange år fremover. Men, har du et grelt gammelt linoleumsgulv i fæle farger, eller drømmer om varme i gulvet, er fliser topp. 

Etter at du har vært igjennom mulighetene på ditt rom er det nå på tide og gjøre opp status med prosessen som nå ligger foran deg.  Hvor mye oppussing eller ombygging er nødvending før du kan starte med overflateoppussing og selve innredning? Hvor stort blir egentlig dette prosjektet? Det er nok på tide og ta frem både tommestokk og kalkulatoren. 

Nå er du kommet dithen at du kan vite om du trenger fagfolk eller om du klare og gjøre endringene selv. Hvis prosjektet mot din fremtidige gang innebærer et arbeidsomfang som du ikke kan klare selv trenger du fagfolk. Hjelp av fagfolk er uvurderlig, i både planleggingsfasen og gjennomføringsfasen.

Nå skal du være rustet til å holde stø kurs videre mot ditt visittkort – gangen.

Lykke til!

Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.
Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.
Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.
Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.

Taran Grønlie

Her kan du bestille boken

Har du spørsmål om boken er det hyggelig om du sender meg en melding.

Bestillingen fyller du inn under her.
Fyll inn skjemaet og Vipps 320kr til
raffinert #729107.
Jeg leverer boken vederlagsfritt til deg i Oslo området, så snart den er klar.

* Porto på 80 kr. tilkommer om den må sendes.


Ønsker du hjelp? Ta kontakt og vi finner en god løsning.