Skip to main content

Før du begynner å planlegge det nye kjøkkenet ditt, må du tenke igjennom hvordan du skal bruke det, og hva du trenger der. Det er helt avgjørende for at du skal får et kjøkken som fungerer godt for deg. Hva det betyr, vet du bare når du vet hvordan du bruker kjøkkenet.

Kanskje drømmer du om å lage en deilig helsebringende smoothie hver morgen. Da må smoothie-maskinen være praktisk plassert. Hvis ikke, kommer du ikke til å bruke den. Det blir bare med drømmen. Fordi du aldri kommer inn i den gode vanen, kan du bli stresset og få dårlig samvittighet.

Det er bare en av de mange detaljene du må tenke igjennom før du setter i gang med å pusse opp kjøkkenet.

Like viktig er det å tenke igjennom hva du ikke trenger av utstyr. Det finnes mye i kategorien «kjekt å ha» som bare tar plass og ikke blir brukt. Dyrt er det ofte også.

Her er noen generelle tips for et godt og funksjonelt kjøkken:

Den klassiske arbeidstrekanten må være ivaretatt. Det er den naturlig gangbane mellom vask, koketopp og kjøleskap. I dagnes planløsninger, med store åpne kjøkken- og stueløsninger, er det viktig at gangbanen ikke blir for lang. Det gir mange og unødvendige skritt under matlagingen.

Lager du mat til mange, bør det være mulig å stå på nesten samme sted hele tiden under tilberedningen. Bare da kan du arbeide effektivt nok.

Det hjelper ikke om arbeidstrekanten fungerer godt, om du ikke har nok benkplass. Med det mener jeg at det bør være minst 40 cm fri plass på hver side av koketoppen. Bare da har du plass nok til å trekke kjeler til side.

Det må også være 40 cm friplass på hver side av kummen. Du skal ha plass til både rent og skittent. Selv om mye går i oppvaskmaskinen, har du alltid noe som må vaskes opp for hånd.

Om du bør velge en enkel stor kum, to kummer eller kompromisse med halvannen kum, kommer an på hvordan du jobber på kjøkkenet. Det er på linje med at noen vil ha to oppvaskmaskiner, mens andre klare seg med én.

I tillegg til plassen på hver side av kum og koketopp, bør det være en egen plass på benken til forarbeid og tilbereding. Da slipper du å rydde unna det som er i arbeid, for å vaske opp eller trekke varme kjeler til side.

Et godt planlagt kjøkken kan gi plass til alle i husstanden som ønsker bruke det, og gjerne samtidig.

Hvordan du ellers organiserer kjøkkenet ditt, er individuelt. Men pass på at du har skuffer og skap nok til gryter og kjeler. Er det noe herk å finne frem og få tak i utstyret, mister du inspirasjonen til å lage mat. Da kan veien bli kort til ferdigmat.

Pass på at du har praktiske og gode skap som utnytter alle lagringsplassen i hjørner.

Belysningene må være god, slik at du ser hva du gjør.

Det er en smakssak om du vil ha overskap eller hyller.

Det er også en smakssak hvordan kjøkkenet skal se ut. Men det er lurt å være klar over at et kjøkken er en fast installasjon, som bør passe til gulvet og interiøret i boligen ellers. Skal du gjennomføre en større oppussing, bør du begynne med kjøkkenet og gulvet, og deretter velge de andre produktene til boligen din.

Mitt siste tips er at du legger opp til at kjøkkenet har to soner hvor det er mulig å sitte. Det kan være en kjøkkenøy og et spisebord. Har du skolebarn i boligen, kan jeg garantere at du bruker all din tid til å motivere krabaten på ni år til å gjøre lekser. Samtidig skal du forberede middagen. Når han akkurat er kommet i gang med leksene, er middag ferdig. Om han må rydde bort alle skolebøkene for å få dekket bordet, er det umulig å motivere ham til å starte med lekser igjen etter middag.

Ønsker du hjelp? Ta kontakt og vi finner en god løsning.

Legg igjen et svar