Skip to main content

Nå går vi inn i den mørke og kalde årstiden. Vi trekker innendørs og behovet for belysning blir større. Da oppdager vi ofre at lyset er mer eller mindre fraværende. Alle har noe lys, men de aller fleste har for lite lys. Derfor har jeg lyst til å gi deg noen tips om belysning og hvorfor belysning er så viktig.

Du trenger forskjellig type belysning for ulike formål. Varmt lys for stemning, og kaldt lys for lesing og jobb. Installer gjerne dimmer på de fleste lampene. Da kan du justere lyset etter den stemningen du ønsker eller aktiviteten som foregår. Det er stor forskjell på behovet for belysning når du støvsuger, ser på film eller har middagsselskap. Bruk dimmere overalt.

Sørg for at skulpturelle lamper får rikelig med plass.

Et arbeidsbord krever lys fra venstre side om du er høyrehendt. Om du er venstrehendt skal du ha lyset fra høyre side. Hvis du ikke sikrer at lyset kommer fra riktig side, skygger du for deg selv når du arbeider.

Lyse flater reflekterer lys. Hyller fylt med bøker, tunge tepper, malerier og mørke møbler absorberer det meste av lyset, i stedet for å reflektere det. Vær ekstra bevisst hvordan du bruker lys hvis du har et mørkt interiør.

Velg en taklampe, plafond, som sprer lyset jevnt utover i rommet. Ikke velg en lampe som bare lyser rett ned. Hvis du har blanke eller glatte overflater som benk og bordplater under lampen, bør du være oppmerksom på hvordan lyset reflekteres.

En leselampe ved sengen bør du kunne heve, senke og dreie, slik at den kan brukes både når du sitter og når du ligger.

Du blir penere om lyset ved speilet kommer fra siden og ikke bare ovenfra.

Det er lett å bli sliten i øynene om det er for mørk rundt TV-en din. Pass på at det er lys nok.

Når det er mørkt utendørs, kan du med fordel lyse opp uterommet. Det kan gjøre at det innvendige arealet virker større. Det skyldes at det opplyste arealet på verandaen eller i hagen innlemmes i stuen. Den løsningen reduserer også innsynet, som er stort når det er mørkt ute og lyst inne.

Om det ikke er mulighet for utebelysning, kan lamper i vinduet også bidra til å redusere innsyn.

Ønsker du hjelp? Ta kontakt og vi finner en god løsning.

Legg igjen et svar