Skip to main content
Dobbeltseng mellom takstolene

Føler du frustrasjon for ditt soverom? Du opplever at noe bør endres, men ikke klarer å definere hva?

Jeg kjenner til den opplevelsen. Jeg møter den ofte når jeg er på befaring hos kunder. Nå vil jeg gi deg en metode slik at du kan skape deg et soverom fritt for frustrasjon. Etter mange år hvor jeg har arbeidet med å skape hjem folk trives i kan jeg med hånden på hjerte si deg at dette er veien. 

Først må jeg fortelle deg om min lakenskrekk. Den førte til at jeg måtte ta tak og endre soverommet mitt. Min smart iWatch fortalte meg at jeg måtte sove mer. Det alene stresset meg. Så kom Google – fordi den bare VET – med 10 tips til søvn og viste meg artikler om hvorfor god og nok søvn er dødsviktig for å avverge Alzheimers. Jeg var skrekkslagen! Søvnen kom ikke akkurat og svøpte sine søvndyssende armer omkring meg. 

Jeg vet selvfølgelig at jeg er effektiv og til stedet hjemme og på jobb når jeg har fått mine gode «7 timers» men hvor ofte var egentlig det? Jeg innrømmer at jeg rett og slett bare ble mer og mer gretten og veldig lett irritabel. Grep måtte tas og det ganske fort, før familien kastet meg ut!

Soverommet i huset ble fikset. Det begynte ikke med å kjøpe en ny seng, eller nye dekorputer. Det begynte med pen, papir og en flaske Merlot på en tirsdagskveld. Den kvelden brukte jeg til å definere hvilken type soverom som var mitt hjerterom. Hvilke grep måtte til for å få gode drømmer til å roe ned det stressmonsteret jeg var blitt.

Soverommet – vår intime hule for fred og hvile

Årsaken til at du vil gjøre endringer på soverommet ditt, kan være mange. Veldig mange. Derfor er den første og beste delen på veien mot et flott nytt soverom kartleggingen. Nei nei, stol på meg. Det er ingen kjedelig kartlegging. Når var å drømme seg bort kjedelig? Veien mot god søvn og hvile starter med at du stiller deg selv noen veldig enkle spørsmål.  

 • Hva mangler i rommet? 
 • Sover du ikke godt? 
 • Er rommet for fult opp av ting? 
 • Har du tilfeldigvis hjemmekontoret ditt også plassert på soverommet? 
 • Drømmer du om plass til en yoga-matte?
 • Har du store ruvende garderobeskap som stjeler hele rommet, slik at den nye fine taklampen du har kjøpt forsvinner helt?
 • Er sengen for trang?
 • Du savner nattbord, men har ikke plass?

Om det kun er fargen på veggen som irriterer deg, leser du ikke denne artikkelen. Du maler ditt soverom i stedet. Derfor tror jeg at du har en litt lengre vei å gå, før du er ved veis ende, med et soverom du vil elske. Ikke mist motet! Jeg skal guide deg trykt i havn.

Dobbelseng med pynteputer
Soverom, med gardiner fra gulv til tak

Skal du pusse opp eller endre et soverom, er en god plan nøkkelen.

Den vil få drømmen din til å ta form.

Les 5 tips fra mine erfaringer; de vil sette deg i gang.

Ønskelister er gøy å lage. Tenk på de gangene du som barn laget deg ønskelister til jul og bursdager. Eller de gangene du har «brainstormet» om de matrettene du ville lage til en stor fest. Fyll opp din liste med store og små behov og ønsker. Gjennom denne drømmen finner du ut av hvordan du ønsker at dette rommet skal fungere. Så kan du drømme videre og se for deg hvordan rommet skal se ut, som helt ferdig. Dette vil også få deg til å forstå hvorfor du ikke trives i det rommet du har i dag.

Det er enklere å komme i mål med en ærlig ønskeliste, når den skrives uten påvirkning fra andre. Er dere to som skal forene deres ønsker i en romantiske hule bør dere først lage hver deres egenartede ønskeliste. Når lørdagen kommer og roen i huset har senket seg er det et perfekt tidspunkt å åpne en flaske med vin og lese opp ønskelistene for hverandre. Vær forberedt på at frustrasjoner kan oppstå, men at presentasjonen i størst mulig grad vil frembringe gode samtaler, mye latter og glede. 

Kanskje kan ikke alle behov ivaretas? Er det et eller flere behov som må vike, men som er viktig for den ene, er det et godt tips å se boligen under ett. Kanskje er det andre areal i boligen som kan dekke akkurat dette ene behovet? Etter at begge listene er flettet til en liste, er det ikke rom for endringer. Dette er en viktig prosess. Derfor er det en god idé at disse listene blir blandet til en bestemmelse, før rødvinsflasken på lørdagskvelden er tom.

1 – Definer behovet for funksjonen av rommet.

 • ønsker meg plass til hjemmekontor
 • drømmer om et sexy soverom
 • trenger gulvplass til barneseng
 • sone hvor jeg kan trekke meg tilbake å se på mine yndlingsfilmer
 • større seng hvor det er plass til den lille som kommer inn hver kveld

2 – Hva trengs av innredning for å komme i mål.

 • En arbeidsplass som jeg enkelt kan kamuflere
 • Et bra sted og henge TV, som også må kunne skjules
 • Barneseng som ungen kan vokse i
 • Plass til den gamle arvede sofaen fra farmor
 • Mange bokhyller
 • Stor, kjempestor seng
 • Belysning som deler rommet i flere soner

3 – Hvordan ser drømmerommet ut.

 • Det må være tregulv
 • Mørke farger på veggene
 • Florlette gardiner og solskjermen
 • Plassbygd innredning, for bøker og hjemmekontoret
 • Stor tøff taklampe og vegglamaper som lyser opp taket
 • Bilder på alle veggen
 • Florlett teppe ved siden av sengen
Soverom, med dobbeltseng og stor skyvedørsgarderobe

5 tips som vil hjelpe deg å holde stø kurs videre.

Gratulerer da har dere landet den aller viktigste beslutningen, nemlig definert og blitt enige om rommets funksjoner. Neste steg krever noe mer oppmerksomhet, måling og testing. Neste vinflaske skal spares til etter endt arbeidstid.

1 – Skaff deg en notisbok og opprett en egen mappe. Kall mappen opp etter visjonen for ditt soverom – f.eks. «min avslapningshule», «elskovredet», «mitt private kammer» «hjerterommet» osv. Da har du hele tiden en påminnelse om din visjon for rommet.

2 – Er du av den typen som liker å lage store inspirasjon tavler så må du gå til anskaffelse av papp, tape, lim, binders osv. Skaff deg også en tommestokk og en kalkulator. Det er uvurderlige hjelpemidler i den videre prosessen.

3 – Deretter tar du på deg hamsterens ham og begynner å søke etter inspirasjon – hele tiden med din visjon for rommet friskt i minne.

4 – Skrell vekk fra ditt indre alt som nå er på ditt problemrom. Gjelder dette hele hjemmet ditt, får du kle av hele boligen. Deretter må du begynn med å visualisere ut ifra tomme skallet. Er det en spesiell arkitektur, hvordan er det naturlige lyset i rommet, hvor mye plass har du egentlig. Er det behov for oppussing i dette av skrellede rommet? Hvordan er dette nakne rommet forenlig med dine ønsker for rommets funksjon? Må du justere dine behov eller tenke ekstra kreativt for å komme i mål med visjonen?

5 – Bruk din notatbok aktivt til å skrive ned alle spørsmål du fortløpende kommer på. Denne listen over spørsmål og svar vil utvikle seg etter hvert som prosessen skrider frem. Notatboken din med alle tankene blir et uvurderlig hjelpemiddel for deg.

Alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan vire ved første øyekast. 

Etter alt dette er vi tilbake til det avkledde soverommet. Nå må du tilbake til utgangspunktet for å finne ut hvilke fordeler du har. Om alt virker håpløst så må du trøste deg i at alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan vire ved første øyekast. Din jobbe nå blir å finne ut av hvordan du kan få det utnyttet det beste av rommets muligheter. 

Bruk den plassen du har. Om du har stor takhøyde, kan det jo vurderes å lage hems, enten til sengen, eller til lagring? Har du mye areal, blir det jo plass til flere skap, ellers bestemors toalettkommode. Kanskje du kan rive ned veggen til tilstøtende rom og å få nisje til barnesengen, og senere et badekar? 

Utnytt det naturlige lyset på best mulig måte. Ikke steng det ute med tunge gardiner. Velg veggfarger som og belysningsløsninger som forsterker rommets arkitektur og definert funksjon. Er vinduet på soverommet kun tilstrekkelig som et rømningsvindu må det jobbes ekstra med bruken av belysningen i rommet. 

Er du så heldig å ha spesielle arkitektoniske detaljer så ta valg som gjør at de skinner og blir som et smykke i rommet. Disse detaljene, om det er en gammel jernovn, blyglassvindu, rosett i taket, eller synlige takstoler, gir rommet karakter som må tas vare på og gjerne forsterkes ytterligere. Har du bare kjedelige gipsvegger, med gammel strie, eller koreapanel som gir deg hodepine, må dette på selvfølgelig vike til fordel for drømmetapetet.

deilig seng lag deg finne roen
Soverom med stor depbbeltseng
Soverom med dobbeseng

Har du gammelt tregulv på rommet anbefaler jeg at du sliper det ned og olje det på nytt. Da blir det som nytt og du sparer penger når det gjelder å legge ny parkett. Er det større sprekker mellom plankene, eller knirk i det eksisterende gulvet, kan alt dette fikses på. Men, har du et grelt gammelt linoleumsgulv i fæle farger som ødelegger nattesøvnen må dette selvfølgelig kastes ut.

Etter at du har vært igjennom mulighetene på ditt rom er det nå på tide og gjøre opp status med prosessen som nå ligger foran deg.  Hvor mye oppussing eller ombygging er nødvending før du kan starte med overflateoppussing og selve innredning? Hvor stort blir egentlig dette prosjektet? Det er nok på tide og ta frem både tommestokk og kalkulatoren. 

Nå skal du være rustet til å holde stø kurs videre mot ditt drømmesoverom.

Lykke til!

Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.
Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.
Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.
Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.

Taran Grønlie

Her kan du bestille boken

Har du spørsmål om boken er det hyggelig om du sender meg en melding.

Bestillingen fyller du inn under her.
Fyll inn skjemaet og Vipps deretter kr. 320 for bok og kr. 80 for porto.
Totalt kr. 400-, vippses til raffinert #729107.

Boken sender jeg til deg så snart bestillingen er motatt.


Ønsker du hjelp? Ta kontakt og vi finner en god løsning.