Skip to main content
Signering av boken De jævla putene

Gjennom mine 15 år hvor jeg har arbeidet som interiørarkitekt, (siden 2006) har møtt alt for mange som sliter med å finne trivsel i hjemmet sitt. I frustrasjonen min over at «alle begynner på feil sted» for å løse utfordringene, er boken blitt til.

Du kan anskaffe deg så mange puter du bare vil, og fremdeles oppdage at du ikke har samhandling med hjemmet ditt. Ikke begynn på feil sted når du vil finne trivselen i egen bolig. Det er faktisk så enkelt at vi må starte med hvem som bor i boligen. Deretter må boligen tilpasses behovene som avdekkes, gode funksjonelle rom må skapes. Det funksjonellere før puter og dekor. Det er interiøret som skal ramme inn vårt liv. De skal være rammen for våre gjøremål. Interiør er ikke primært å dekorere en overflate. Interiøret skal tilpasses våre behov, det skal tjene oss. Nei til puter, før funksjonaliteten i rommet og materialkvalitet er ivaretatt.

Line Cecilie Verdal snakker med interiørarkitekt Taran Grønlie om boken «De jævla putene», et arkitektutopprør sett fra innsiden.

Her kan du høre Podcasten

https://pod.space/linesnakkermednoen/eps-49-line-snakker-med-taran-gronlie

Tittelen på boken min «De jævla putene» her tre soleklare årsaker

For det første hentet jeg tittelen «De jævla putene» fordi jeg er så luta lei av at min yrkestittel settes i bås. Alle tror jeg bare jobber med puter, farger og gardiner. Fordi det er det de aller fleste assisierer med en interiørarktekt. Puter og gardiner er noe jeg kun driver med helt mot slutten av et rehabiliteringsprosjekt, når plantegning og belysningsdesigne er utført. Trivsel i eget hjem handler om så mye mer enn dekor og farger! Jeg lanserer nå en interiørbok som egentlig ikke handler om «interiør», i vanlig folks oppfatning.

Jeg ber dere gi F. i trendene.

Nå er jeg inne på den andre årsaken til tittelen. Den enorme higen folk flest har etter trendene og det evinnelige markeds og kjøpepresset på noe nytt og moderne.  Mitt beste interiørtips er «ikke vær opptatt av trender, vær opptatt av deg selv».

Dette er en interiørbok fullstendig fri for interiørtips! Ingen trendfarger, ingen ti tips for et funksjonelt kjøkken. Boken har fullstendig fravær av tips for SPA badets muligheter og hagestuen belysning. Ikke skriver jeg noe om moderne tekstiler for hyggelig puter til et soverom heller.

Vet dere forresten forskjellen på en hyggelig og en mindre hyggelig pute?

Innholdsfortegnelse i bilder for boken De jævla putene

Fra første kapittel «Barske karer gråt av takknemlighet», til «Generaloppskrift på å bo» og deretter til «Hvor er det blitt av den stivnede musikken»

Tar jeg deg med på en tidsreise gjennom våre ulike boformer, med en klype humoristiske bemerkninger. Jeg sammenlikner vår levemåte i middelalderstuen med vår tids kjøkkenallrom, møbleringen i renessansen, via den industrielle revolusjonen, hvorfor begrepet ferie dukket opp, årsaken til at vi malte sort rundt vinduene våre og når gyngestolen kom til.

 

Dette er ikke kun en «coffee table» bok.

Innholdsfortegnelsen til De jævla putene

Jeg drøfter nåtidens byplanlegging, moderne boliger og utfordringer. Jeg sammenlikner utbyggingen av de vakre Torshov kvartalene, slottet med 1000 kjøkken, med Oslos nye bydeler.

 

Masows behovspyramide er et vesentlig punkt.

Alt for mange putter interiørsekken inn på trinn fire i Masows behovspyramide – status. Jeg forstår at det ikke er enkelt, slik vi alle bombarderes med bilder av ryddige, matchende og lekre hjem.  Som om det forventes at vi alle skal ha det slik. Delvis forståelig, for alle vil jo ha det fint. Og vi vil gjerne ha det litt finere enn hos naboen, for da øker vår status. Derfor er det viktig for meg å understreke at du skal velge ditt interiør for din egen trivsel. Ikke for at du skal få status hos naboen.

Varige plassbygdeløsninger og materialkvalitet har selvfølgelig en sentral plass i boken. Valgene av løsningene på denne boken håper jeg synligjør min tilnærming til funksjonalitet og kvalitet. Og William Morris sin tekstildesign, som spisestuestolene på bildet fra bloggen om gjenbruk er trukket i.

Avisartikkel om forfatteren bak De jævla putene
Boklansering av De Javla Putene, Bilde av forfatter Taran Grønlie redatør Sven Otto Rømcke, med boken i hånden.

Det er en glede å erfare at vi nå virkelig begynner å se verdien av gjenbruk. Ting vi har hatt en stund går vi trøtt av og oppfatter ikke lenger glede over. Det gjelder selv om stolen, puten og vasen osv. er like vakker som første dag vi fikk den i hus. Og det er jo akkurat det som er storartet med gjenbruk. Noe du er blitt lei av, vil bli en juvel hos andre.  Jeg håper dere er klar over at kun 2,4 % av det vi har skaffet oss de siste 30 årene er sirkulerbare varer. Når jeg samtidig kan opplyse om at varehandelen har økt med 40% de siste 30 år, så er det ikke så bra.

Du kan blant annet lese mer om hvordan du enkelt kan bli en viktig brikke innenfor bærekraft ved å ta bevisste valg til din bolig her.

Masseproduksjon og dårlig kvalitet har blitt kritisert helt siden 1800-tallet

Jeg deler av min kunnskap og mine betraktninger, kondensert i et magisk formular som kan endre måten du samhandler med hjemmet ditt på. Det finnes mye mental helse i et skoskap!

Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.

Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.

Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.

Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.

Alle må få bo bra.

Dobbelseng med pynteputer

Om jeg hadde kunnet ønske meg noe, så lar du boken din ligge fremme. Du setter av tid til å lese den.  Vi er et produkt av vår historie og vår samtid. For å erfare å bo i gode hjem må dette forenes. Jeg håper jeg når frem med mitt budskap. For innerst inne vet vi hvorfor ting gir oss affeksjonsverdi, hvilke rom vi liker og oppholdes oss i og kanskje det aller viktigste. Vi må lære oss å bli beviste på hvorfor vi ikke trives i ulike rom!

 

Boken er skrevet for alle som er opptatt av fenomenet å bo og målet er å etablere en ny bevissthet. Jeg kan med hånden på hjertet fortelle deg, at det ikke er «de jævla putene» som er målet når du opplever mistrivsel og kjenner ubalanse i hjemmet ditt.

Taran Grønlie (f. 1975) er utdannet interiørarkitekt, MIAF. Hun har en mastergrad i teatervitenskap, samt grunnfag i kunsthistorie, etologi og pedagogikk. Før hun begynte som interiørarkitekt, var hun regissør og produsent for TV og teater. Den bakgrunnen fremstår svært relevant når hun bistår sine oppdragsgivere med å bygge den scenen der store deler av livet utspiller seg, nemlig hjemmet.

Her kan du bestille boken

Har du spørsmål om boken er det hyggelig om du sender meg en melding.

Bestillingen fyller du inn under her.
Fyll inn skjemaet og Vipps deretter kr. 320 for bok og kr. 80 for porto.
Totalt kr. 400-, vippses til raffinert #729107.

Boken sender jeg til deg så snart bestillingen er motatt.


Ønsker du hjelp? Ta kontakt og vi finner en god løsning.

Legg igjen et svar