Gjennom mine 17 år som interiørarkitekt, (siden 2006) har jeg møtt alt for mange som sliter med å finne trivsel i hjemmet sitt. I frustrasjon over at «alle begynner på feil sted» er boken blitt til.

Du kan skaffe deg så mange puter du bare vil, og fremdeles oppdage at du ikke samhandler med hjemmet ditt. Ikke begynn på feil sted når du skal finne trivsel i egen bolig! Det er faktisk så enkelt at du må kartlegge behovene til de som bor i boligen. Deretter må boligen tilpasses behovene. Først da kan gode funksjonelle rom skapes. Det er interiøret som skal ramme inn vårt liv. Det skal være rammen for våre gjøremål. Interiør eksisterer ikke primært for å dekorere en overflate. Interiøret skal tilpasses våre behov, det skal tjene oss. Nei til puter og annet stæsj, før funksjonaliteten i rommet er ivaretatt.

Signering av boken De jævla putene

Tittelen på boken min «De jævla putene» her tre soleklare årsaker:

1 – Jeg er luta lei av at min yrkestittel settes i bås.
Alle tror jeg bare jobber med puter, farger og gardiner og at det er «Så koselig på jobb»

2 – Den enorme higen folk flest har etter trender og det evinnelige kjøpepresset.
Mitt beste interiørtips er «ikke vær opptatt av trender, vær opptatt av deg selv».

3 – Ikke begynn på feil sted når du skal finne trivsel i egen bolig! Avdekk behov først.

Innholdsfortegnelsen til De jævla putene

Fra første kapittel «Barske karer gråt av takknemlighet», til «Generaloppskrift på å bo» og deretter til «Hvor er det blitt av den stivnede musikken» tar jeg deg med på en tidsreise gjennom våre ulike boformer, med en klype humoristiske bemerkninger.  Jeg drøfter nåtidens byplanlegging, moderne boliger og utfordringer. Jeg sammenlikner utbyggingen av de vakre Torshov kvartalene, slottet med 1000 kjøkken, med Oslos nye bydeler. Dette er ikke kun en «coffee table» bok.

Maslows behovspyramide og gjennbruk er vesentlige punkt.

Alt for mange putter interiørsekken inn på trinn fire i Masows behovspyramide – status. Jeg forstår at det ikke er enkelt, slik vi bombarderes med bilder av ryddige, matchende og lekre hjem. Forståelig, for alle vil jo ha det fint. Og vi vil gjerne ha det litt finere enn hos naboen, for da øker vår status. Derfor er det viktig for meg å understreke at du skal velge ditt interiør for din egen trivsel. Ikke for at du skal få status hos naboen. Han bryr seg bare om sin egen status, ikke deg.


Varige plassbygde løsninger, med god materialkvalitet har selvfølgelig en sentral plass i boken. Og det er en glede å erfare at vi nå virkelig begynner å se verdien av gjenbruk. Noe du er blitt lei av, vil bli en juvel hos andre. Det er jo akkurat det som er storartet med gjenbruk. Bruktfunn og plassbygde møbler i kombinasjon, bedre bærekraft på innredningen får du ikke. Jeg håper dere er klar over at kun 2,4 % av det vi har skaffet oss de siste 30 årene er sirkulerbare varer. Når jeg samtidig kan opplyse om at varehandelen har økt med 40% de siste 30 år, så er det ikke så bra.

Avisartikkel om forfatteren bak De jævla putene

Her er link til bokanmeldelsen på Goodreads

Om jeg hadde kunnet ønske meg noe, så lar du boken din ligge fremme. Du setter av tid til å lese den. Vi er et produkt av vår historie og vår samtid. For å erfare å bo i gode hjem må dette forenes. Jeg håper jeg når frem med mitt budskap. For innerst inne vet vi hvorfor ting gir oss affeksjonsverdi og hvilke rom vi liker å oppholde oss i. Vi må lære oss å bli forstå hvorfor vi ikke trives i ulike rom!

Boken er skrevet for alle som er opptatt av fenomenet å bo. Målet er å etablere en ny bevissthet. Jeg kan med hånden på hjertet fortelle deg at det ikke er «De jævla putene» som er målet når du opplever mistrivsel og kjenner ubalanse i hjemmet ditt.

Boken koster 320. Porto på 80 -, kommer i tillegg. Totalt kr. 400,-
Det hele kan betales med Vipps til raffinert #729107
Husk å oppgi navn, adresse og mobilnr. i e-posten når du bestiller.
Her kan du bestille boken: LINK og jeg sender så snart jeg mottar innbetalingen.

Les også

Se hele bloggen