/ /

Jeg synes det er urovekkende å se hvor like hjemmene våre er blitt. Særlig med tanke på at hver og en av oss har individuelle behov. Derfor er jeg ikke lenger overrasket når jeg møter kunder som ikke har funnet trivselen med egen bolig.
Min ambisjon som interiørarkitekt er å skape hjem som gir overskudd og gleder, hver dag. Gir boligen din deg trivsel, betyr at du bor i et hjem du helt og holdent har gjort til ditt eget. Er du fornøyd med egen bolig, fungerer den. Da kjenner du ingen dragning mot endring.


Min erfaring er at for mange begynner på feil sted, når de ønsker å oppnå trivsel i boligen. I prosessen med å «fikse hjemmet» er det for mange som bytter ut sofaen så den skal matche et gulvteppe med årets trendfarge. Eller de investere en formue i et nytt og trendy kjøkken, som får spille førstefiolin i stuen, selv om ingen egentlig er så interessert i å lage mat. Jeg hevder at du oppnår kun kortvarig trivsel hver gang du bytter til mer trendy sofaputer.
Ditt hjem gjenspeiler din personlighet, derfor skal ditt hjem helt og holdent være deg. Mitt beste interiørtips er derfor «ikke vær opptatt av trendene, vær opptatt av deg selv. «Du vil vel ikke leve i Bohuskatalogen?»


Verdensutstillingen i London i 1851, i Paxtons store utstillingshall, Crystal Palace, hadde en dag 110 000 besøkende. De aller fleste elsket det de så, men det var en person som ble så forferdet at han måtte utenfor for å spy i buskene. Det var da den 17 år gamle designeren William Morris. I vår tid er han blitt et ikon når det gjelder varig vakker design. Fremdeles høyt elsket.

Jeg forstår at det kan være en stor utfordring å ikke følge strømmen. Enkelt og greit fordi det er det vi er best til. Og fordi vi drukner i tilbud der ute. Ditt viktigste redskap for å orientere deg, må være å finne ut hva du ikke liker og ikke trenger! Jeg vil definere det som et kvalitetsstempel hos deg som forbruker, at du er bevist dine behov og din smak. At du følger din egen strøm og ikke alle andres.
Er du bevisst på at du tar egne valg og ikke følger strømmen?

Det er interiøret som rammer inn våre liv og er rammen for våre gjøremål. Interiøret eksisterer ikke primært for å dekorere en overflate. Interiøret skal tilpasses våre behov og det skal tjene oss.
Utfordringen i våre dager dreier seg om hvordan forene en gipskasse, med en fastlåst planløsning, med dine forestillinger og behov for et drømmehjem? Planløsningen er ganske sikkert definert ut fra teoretiske normer og matematikk og absolutt ikke behovene du har i ditt liv.


• Leser du bøker, bør hjemmet ditt være fylt opp av bøker.
• Driver du med jakt, bør du ha din egen jaktbod.
• Liker du å snekre, trenger du en snekkerbod.
• Er hobbyen din å sy, trenger du et syrom, eller rett og slett ha et sort sybord midt i stuen. Som kanskje også kan gjøre nytte som spisebord?
• Produserer du musikk, ønsker du sikkert en stor miksepult.
• Elsker du å synge, har du behov for plass til et piano
• Er lidenskapen din å dyrke frem grønnsaker som du så fra egne frø, må du sette av plass til dette.

Denne oppramsingen kunne blitt svært mye lengre, men jeg gir meg her, for jeg vet du har forstått poenget. Jeg stiller meg derfor undrede til at boligene i våre dager er helt og holdent uten de mulighetene jeg nettopp listet opp. Bortsett fra at enkelte kanskje fremdeles har en bokhylle. Og apropos bøker håper jeg selvfølgelig at din bokhylle har plass til et eksemplar av «De jævla puten»


Nettopp fordi våre behov og ønsker er så ulike, er arealdisponering viktig.


I denne økten skal gangen, hallen eller entreen, være eksemplet på hvordan du kan utnytte potensialet i alle rommene i din bolig. Hvis skulle gå like grundig igjennom alle rommene i hele boligen, kunne vi blitt her til i morgen. Så jeg håper denne øvelsen med gangen, kan gi deg et tankesett og et verktøy å dra nytte av, uansett hvilket rom du selv skal gå løs på i din bolig.

I tidligere tider var gangen boligens viktigste rom. Det var til og med her gjestebudene ble holdt. I middelaldere var dette boligene eneste rom. Rommet gangen er stadig viktig, selv om det i våre dager er degradert til et sted der vi tørker av sko og henger opp jakker.

Gangen er og blir boligens visittkort. Selv om den knapt nok eksisterer mellom dørene til soverom og kjøkkenet. Stemningen fra boligen din er den opplevelsen av gangen du tar med deg når du haster til skole og jobb om morgenen. Gangen din er det første som møter deg når du kommer hjem etter en lang dag.


Om du er frustrert over gangen din, er det ingen grunn til engstelse. Du er ikke alene.
Kjenner du deg igjen med en slik gang?

Først skal jeg fortelle dere om min skrekkgang. Den førte til at jeg måtte gjennomføre en skikkelig oppvask hjemme. Hver dag i flere måneder kom jeg glad, men sliten, hjem fra jobb. I det jeg åpnet inngangsdøren og gledet meg til en liten sjokoladebit, før jeg skulle sette i gang med middagen, snublet over sko på matta, jakker på gulv og trapperekkverk, treningsbagger på veien mot kjøkkenet og til og med skolesekker og matbokser oppå kjøkkenbenken.

Jeg holdt på å bli gal. Særlig gikk det utover de små der hjemme. Jeg ble sur og tverr, og sikkert en smule sint! Hver dag.

Skoene jeg snublet i på dørterskelen når jeg kom hjem, gjorde meg utslitt. Det måtte tas grep og det ganske fort, før det gikk så galt at jeg flyttet, eller kastet ut de små. Det gir deg med andre ord god mental helse å investere i et skoskap!


Gangen i huset ble fikset. Men, det begynte ikke med at vi gikk til innkjøp av et nytt garderobeskap. Heller ikke en stor dørmatte med påskriften «Velkommen hjem, mamma».


Det begynte en onsdags ettermiddag med en stor tegneblokk og en flaske med brus. 
Ungene ble samlet rundt bordet og fikk sitt brusglass. I fellesskap kladdet og tegnet vi oss frem mot ideer til oppbevaring av sko, jakker og sekker. Engasjement er viktig for å oppnå endringer i adferd.


Etter leggetid brukte jeg resten av kvelden til å definere hvilken type gang som skulle være mitt visittkort. Hva ville jeg at den skulle fortelle om meg? I altfor lang tid hadde den fortalt at jeg var et rotehode og et kaosmenneske.
Det var et signalement jeg absolutt ikke følte meg hjemme i. Jeg måtte ta grep for å roe ned det stressmonsteret jeg var blitt. Det var viktig for meg å definere hvilke inntrykk jeg ville gi videre om hvem jeg er, kanskje aller mest til meg selv.


Gangen – er det rommet i boligen som både skal ønske velkommen og samtidig lagre alt.

Det sier seg selv at dette er en helt umulig kombinasjon. I våre dager har vi mer utstyr og klær enn noen gang. Parallelt med det, er hallen degradert fra husets største rom, til mer eller mindre ingenting.
Som nevnt over er årsakene til at dere ønsker å gjøre endringer, like mang som vi er her i dag.
Du ønsker deg kanskje en benk å sitte på?
For deg er det behov for mer hengeplass til alle jakkene?
Og du trenger muligens mindre avstand mellom vaskemaskin og inngangsdør?
Dere mangler kanskje plass til barnevogn?
Og du kunne ønsker deg plass til friske blomster og et stort speil?
For ikke å snakke om hjelmene, til ski skøyter og sykler – hvor skal du lagre dem?


Kartlegging er den første og viktigste delen på veien mot et nytt rom.

Nei du, det er ingen kjedelig kartlegging! Når var det kjedelig å finne gode løsninger, som både gjør deg glad og gir deg overskudd? Tenk på de gangene du som barn laget deg ønskelister til jul og bursdager. Eller de gangene du har «brainstormet» om de matrettene du ville lage til en stor fest. Veien mot lagringsplass, orden og ro starter med at du stiller deg selv noen veldig enkle spørsmål. 
• Hva er formålet med rommet?
• Er funksjonene tilpasset dem som bor i boligen?
• Hvilke funksjoner mangler i rommet? 
• Tjener rommet flere funksjoner enn det tiltenkte formålet?
Før du begynner med ønskelisten din, for å kartlegge rommet du skal i gang med, skal du få med deg noen hjelpemidler på veien.
• Skaff deg en notisbok og opprett gjerne en egen mappe på PC. Kall mappen opp etter visjonen for gangen din – for eksempel «mitt velkommen hjem-rom», «familien sporty», «ryddeeksperten», «den humoristiske familien» «herr & fru alt på stell» «vårsola» osv. Da har du hele tiden en påminnelse om din visjon for rommet. 
• Er du av den typen som liker å lage store inspirasjonstavler, bør du gå til anskaffelse av papp, tape, lim, binders og så videre.
• Skaff deg også en tommestokk og en kalkulator. Det er uvurderlige hjelpemidler i den kommende prosessen.
• Deretter er det bare å søke etter inspirasjon – Noe jeg antar at er grunnen for at dere har tatt turen hit i dag. Husk at din visjon for rommet skal være med hele veien.

1 – Hva er dine viktigste funksjoner for rommet? Hva er ditt behov?

 • Lagringsplass til barnevogn
 • Veggplass til et helfigurspeil
 • Gangtoalett i nærheten av inngangsdøren
 • Sitteplass til bestemor og bestefar, så de får knytt på seg sko.
 • Kortere vei fra inngangsdøren til vaskemaskinen
 • Lagringsplass til alt treningsutstyret
 • Stort skoskap, med tørkemuligheter for sko
 • Praktisk plass til småting som solbriller, lommebok og bilnøkler
 • Plass til fotballer og leggskinn.
 • Opphengsløsning på alle skolesekkene
 • Knagger som motiverer ungene til å henge opp jakkene sine
 • Plass til den gamle arvede sofaen fra farmor
 • Plass til alle sykkelhjelmene og skøytene
 • Lagringsplasser for langrennsski og sykler
 • Plass til fryseren

2. Hva må utføres av endringer for å få funksjonene på plass.

Her anbefaler jeg at du visualiserer gangen din og stiller ansikt til ansikt med en tom gang. Skrell vekk fra ditt indre alt som nå er i gangen. Så må du stille deg selv spørsmålet: Hvordan er dette nakne rommet forenlig med mine ønsker for rommets funksjon og visjon? Bruk notatboken din aktivt til å skrive ned alle spørsmål du fortløpende kommer på.

 • Har jeg en spesiell arkitektur å ta vare på?
 • Hvordan er det naturlige lyset i rommet?
 • Alle dørene som slår inn i gangen begrenser mulighet for garderobeskap. Kan disse dørene fjernes eller flyttes?
 • Er det mulig å få til et toalett i gangen? Det krever vel ombygging. Hva da med vann og avløp og hvor er det best å plasser toalettet.
 • Må det stjeles areal fra tilstøtende rom?
 • Hvordan blir løsningen for de tilstøtende rommene om vi må ta areal både til gangtoalett og til mer garderobeplass? Bør jeg tegne en planløsning både for gangen og de tilstøtende rommene?
 • Treger jeg en detaljert møblering plan, slik at jeg kan se hvor mye plass jeg har?
 • Hva er det egentlig plass til av garderobeskap? Hvor brede og høye kan de være?
 • Hva kan flyttes på for å få plass til et stort speil? Eller kan det være speildører på en garderobedør, eller et speil inne i garderoben?
 • Kan vi bytte ytterdør for å få inn mer lys, eller sette inn glass ved siden av døren?
 • Hvordan er det lurest å lagre alle de ulike typer sko, alt fra fjellsko til sandaler, via løpesko?
 • Vil det bli mulig å få plass til luftrenser til de illeluktende fotballskoene og sko tørker inne i et skoskap, blir det brannfarlig?
 • Er det behov for oppussing?
 • Spesialoppheng til temposykkelen som ikke kan være i boden, hvordan skal det løses – kan den henge fra taket?
 • Lagringsbokser til alle votter og luer, sesongklær og idretter. Er det bæring nok i veggen til dette, om jeg monterer hyller øverst over dørene?
 • Hengeplass til jakkene når vi har gjester, hvor i alle dager kan det bli plass til den?
 • I boden er det ikke plass til langrennsski, så jeg trenger et spesial skap. Det er ikke å få kjøpt noen steder. Hva gjør jeg med det?
 • Er det mulig å få lagt varmekabler og fliser oppå det eksisterende gulvet vi har? Og hvor høyt vil det da bygge?
 • Hvordan i alle dager kan jeg få kamuflert at vi er nødt til å ha en stor stygg fryser i gangen?


3. Hvordan ser gangen ut. Hva er visjonen for rommet?

Om alt virker håpløst, må du trøste deg med at alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan virke ved første øyekast. Du må tilbake til utgangspunktet for å finne ut hvilke fordeler du har. Din jobb blir å finne ut hvordan du kan utnyttet det beste av rommets muligheter. 
Tips på veien mot visjonen er at du må utnytte det naturlige lyset på best mulig måte og tar valg som gjør at dine arkitektoniske detaljer skinner. En gang er et rom du ikke oppholder deg i særlig lenge. Det er derfor et godt rom for å bruke mønstret tapet som gir deg masse energi og glede. Disse valget må henge sammen med visjonen din for rommet og hvem du definerte at du er.

 
• Romslig og luftig gang, som fremstår ryddig og elegant.
• Fliser med inspirasjon ifra Italia
• Helfigur speil med stor flott treramme
• Elegante mørke veggfarger
• Stor dekorativ takplafond
• Bilder på veggene
• Plassbygd innredning, for jakker og sko, ski som knapt synes.
• God flyt i logistikken mellom toalett, vaskemaskin og møkkete barnehageunger
• Smekkert konsollbord med friske blomster som ønsker velkommen
• Hyggelig sittebenk med lagring under 
• Dekorativ veggløsning for oppheng av racersykkelen.
• Mormors gamle sofa, med pute som matcher bildene på veggen

Nå skal skrive din egen ønskeliste. Detaljere listen og definer små og store ønsker og behov. Da vil du med sikkerhet vite hvordan du vil at gangen din skal fungere. Videre kan du drømmende se for deg det ferdig rommet og hva som må til for å få deg helt i mål. Det vil også få deg til å forstå hvorfor du ikke trives i det rommet du har i dag.
Listen din må du skrive uten påvirkning fra andre. Er dere to som slåss om å få rydde opp i kaosgangen, men har hvert deres system, kan det by på problemer. Skal behovene etableres, system lages og alles ønsker innfris, anbefaler jeg at dere først lage hver deres idé- og ønskeliste.
Når ungene er i seng for kvelden, er det tid for å snakke seg igjennom det praktiske med organisering i gangen og hvilke visjoner dere har for rommet og hvilke visittkort dere vil gi fra dere. Denne planleggingen blir ekstra hyggelig og meningsfull om listene presenteres samtidig som dere for eks. deler en flaske vin og et godt måltid. Vær forberedt på at litt uenighet kan oppstå, men at presentasjonene i størst mulig grad vil frembringe gode samtaler. 


Kanskje kan ikke alle behov kunne ivaretas? Er det ett eller flere behov som må vike, men som er viktig for den ene? Da er det et godt tips å se boligen under ett. Kanskje er det andre areal i boligen som kan dekke akkurat dette ene behovet?
Etter at begge listene er flettet til én liste, er det ikke rom for å gjøre flere endringer. Dette er en viktig prosess, så jeg anbefaler at dere skaper en liste ut av to, før rødvinsflasken er tom på fredagskvelden. Det er den samme prosessen for hvert rom i hele boligen. Så husk overskriften du gir de enkelte rommene. Gratulerer nå har dere landet den aller viktigste beslutningen.


Trenger du hjelp av fagfolk?


Etter at du har vært igjennom mulighetene på ditt rom, er det nå på tide og gjøre opp status med prosessen som ligger foran deg.  Hvor mye oppussing eller ombygging er nødvending? Hvor stort blir egentlig dette prosjektet? Nå er på tide og ta frem både tommestokk og kalkulator. Hvis prosjektet frem til ditt fremtidige drømmerom, innebærer et arbeidsomfang du ikke klare eller har lov til å gjøre selv, trenger du fagfolk.
Hjelp av fagfolk er uvurderlig, både i planleggingsfasen og gjennomføringsfasen. her må jeg benytte muligheten til å slå et slag for plassbygd innredning. Da får du utnyttet alt areal, og du får nøyaktig de funksjoner i møbelet du ønsker. I tillegg velger du materialer og design tilpasset din visjon. Det ferdige møbelet glir inn i bygningen som en del av arkitekturen og vil bi stående for bestandig. Praktisk for deg og den aller beste bærekraftige løsningen vi har for vårt miljø. Enkelt og greit fordi møbelet ikke blir skiftet ut.
Nå skal dere være rustet til å holde stø kurs videre mot DRØMMEHJEMMET!

Les også

Se hele bloggen