Interiørarkitekt Taran Grønlie, på eget kjøkken

Kjøkkenet er husets hjerte og rommet vi oppholder oss aller mest i både til hverdags og fest. Er dere ikke enige?

Det finnes ingen andre rom i huset som det settes så strenge krav til som kjøkkenet.

På kjøkkenet vil vi ha funksjonelt flyt i arbeidet. Vi vil ha en praktisk plan. Kjapt og effektivt må arbeidet på kjøkkenet gå unna i hverdagen. Samtidig vil vi også ha et rom med personlig preg og den gode følelsen av et generøst og sosialt miljø rundt matlagingen. Når helgen kommer kaster vi oss over matgleden og vil ha plass til mange på kjøkkenet. 

Om du bor smått eller stort, i nytt eller gammelt, kan det være godt med litt kjøkkeninspirasjon.  Kjøkkenet er rommet der alt kan skje og der alt skal skje. Kjøkkenet er rommet hvor det skal være en fornøyelse å tilbedre mat, nyte den og slappe av etterpå, sammen med familie og venner. Så mitt svar på spørsmålet over er et soleklart JA!

Under har jeg samlet erfaringen min ervervet gjennom 15 år hvor jeg har tegnet kjøkken for kunder.  Om du leser videre vil du finne idéer, synspunkt og faktainformasjon om gode løsninger på kjøkkenet.

Raffinert interiør er så heldig å være eneste leverandør i Norge av kvalitetskjøkkenet Antares fra Italia. Ønsker du deg et kjøkken som ingen andre har? Ønsker du deg et kjøkken som er helt skreddersydd til deg, med løsninger som nettopp dekker dine behov? Da er dette en leverandør du burde se nærmere på.

Fabrikken ble etablert i 1973 og er godt etablert i hele Europa, Afrika, Asia og Sør-Amerika. Men, ikke hos oss i Norden. Bortsett fra i studioet til Raffinert på Holtet. Noe jeg er aldri så lite stolt over. Jeg har vareprøver på alle overflater så kom gjerne innom for en kjøkkenprat.

Sjekk leverandørens nettside her:  https://antarescucine.it/

Kjøkkenplanlegging, Dame med kjøkkenkaltalog fra Antares, forran materialprøvene
Kjøkkenplanlegging, Dame med kjøkkenkaltalog fra Antares, forran materialprøvene

Slå deg ned, bli med og kom og ta en smak i grytene!

Er det ikke det vil vi vil at kjøkkenet skal rope mot oss?

Prosessen frem til et vellykket kjøkken

Skal du i gang med å pusse opp eller bygge nytt kjøkken håper jeg du bruker god tid til å tenke igjennom hvordan du skal bruke kjøkkenet ditt. Hva er dine morgenrutiner i matveien? Kanskje drømmer du om å lage en deilig helsebringende smoothie hver morgen? Da må smoothie-maskinen være praktisk plassert. Blir den stånde innerst og øvert i et høyskap, eller borthjemt i hjørneskapet kommer du ikke til å bruke den. Da blir hele smoothieprosjektet bare med drømmen. Fordi du ikke kommer deg inn i den gode vanen du ønsker medfølger bare stress og dårlig samvittighet.

Med andre ord, der er mange gode grunner for at du må planlegge ditt nye kjøkken godt. Før du setter i gang med å drømme og handle må du planlegge i detalj. Tenk igjennom hvordan du skal bruke kjøkkenrommet og hva du trenger der. Det er helt avgjørende for at du skal får et kjøkken som fungerer godt for deg og familien.

Hva løsningene innebærer vet du først når du vet hvordan du bruker kjøkkenet. Like viktig er det å tenke igjennom hva du ikke trenger av utstyr. Det finnes mye i kategorien «kjekt å ha» som bare tar plass og ikke blir brukt. Dyrt blir det ofte også.

Kjøkkenet er rommet med det store hjerte. Stedet der vi er sammen om livets gleder og goder. Dette er rommet for livsnyteren.

I kjøkkenallrommet byr atmosfæren på stimuli for alle sanser.

Her ønsker vi å omgi oss med alt som hører hjemme i forestillingen om det gode liv. La rommet bli som en stående invitasjon. Ønskene i et rom som dette kan inkludere alt fra peis til PC plass og sofa. Og et stort spisebord, hvor det alltid er plass til en ekstra gjest. Men det viktigste er at rommet har gjennomtenkte løsninger for det perfekte matverkstedet.

Å snuse inn den trygge stemningen av tradisjon og gode matopplevelser.

Å krabbe opp i sittebenken med kokebøker og kaffekoppen. Å åpne en flaske vin og vente på gjestene. Trenger vi egentlig noe mer enn et kjøkkenallrom for å trives? Rommet er som en krysning av de beste kvaliteter fra flere verdener. Om du planlegger en totalrenovering av din bolig åpner det opp for muligheter ved å omdisponere plassen og utnytte areal fra de omkringliggende rommene til et nytt kjøkkenallrom. Da kan du skape et kjøkkenallrom som kan være til glede hele døgnet. Både som matverksted og som oppholdsrom. Men, går du for en slik ombyggingsløsning MÅ du bruke god tid på planleggingen og kanskje hente inn profesjonell hjelp. Det er viktig at rommet ikke blir for stort og at det ikke blir for mange skritt å gå mellom arbeidssonene.

Fordelene ved et kjøkkenallrom er maksimalt med romfølelse og metervis med praktisk arbeidsplass.

Det aller viktigste med et slik rom er den gode kontakten som oppstår mellom alle menneskene og de ulike gjøremålene som skjer i rommet. De som dekker bordet, de som gjør ferdig lekser eller en jobbe-post, de som snuser i grytene og de som skravler fra barkrakkene over et glass vin. Alle har god kontakt med hverandre. Når kjøkkenallrommet mangler vegger, låner boligens bruksområder plass av hverandre. Det blir ikke flere kvadratmetere av dette. Det ser bare slik ut.  Selve kjøkkensonen føles stor, fordi vi samtidig opplever sonene ellers i rommet.

På kjøkkenet vil vi ha funksjonelt flyt i arbeidet. Vi vil ha en praktisk plan.

Kjapt og effektivt må arbeidet på kjøkkenet gå unna i hverdagen. Samtidig vil vi også ha et rom med personlig preg og den gode følelsen av et generøst og sosialt miljø rundt matlagingen. Når helgen kommer kaster vi oss over matgleden og vil ha plass til mange på kjøkkenet.  Om du bor smått eller stort, i nytt eller gammelt, kan det være godt med litt kjøkkeninspirasjon.  Kjøkkenet er rommet der alt kan skje og der alt skal skje.

Nesten helt frem til noen generasjoner siden var det tradisjonelle kjøkkenet et lite og kummerlig verksted for matlaging, mens måltidene ble inntatt i spisestuen. I våre dager vil vi at kjøkkenet skal være som på de gamle storgårdene, eller i middelalderstuen; et sosialt samlingspunkt for hele husstanden. Et rom der alle familiemedlemmene kan pusle med sitt alt fra matlaging, tegning, lekser, leking, håndarbeid og modellbygging mf. Kjøkkenet er rommet hvor det skal være en fornøyelse å tilbedre mat, nyte den og slappe av etterpå. I dagens samfunn med høyt tempo og mye arbeidspress trenger vi et lunt rede og komme hjem til.

Skap ditt kjøkken om til en fredfull plett med harmoniske gjenstandersom kan fungere som balsam for sjelen og hvile for øyet.

Lekkert hvitt kjøkken, med marmorbenkeplate ned til gulvet. Vinduer fra gulv til tak, men lekker utsikt omkranser kjøkkenet.

Tenk praktisk når du planlegger ditt nye kjøkken.

Planløsningen må ha flere arbeidsstasjoner om andre enn deg skal ha plass. Hver arbeidsstasjon – bearbeiding – kok – vask – bør ha fra-settingsplasser på begge sider. En arbeidsøy med tilgang fra flere sider gir plass til flere. To vaskekummer kan synes som luksus, men er ekstremt praktisk, fordi oppvasksonen stort sett er okkupert når det er arbeid på kjøkkenet. Oppvasksonen bør være minst mulig synlig fra spiseplassen. Samtidig som det bør være enkelt å få de brukte tallerkenene inn i oppvaskmaskinen. For den som lager mat i kjøkkenallrommet, nytter det ikke med overraskelser. Det som skjer på kjøkkenet, vil ALLE få snusen i.

En barløsning mellom kjøkken og spisesone kan skape et visuelt skille mellom arbeid og hygge.

Husk at belysningen er viktig. Planlegg den slik at du kan dimme den ned. Da slipper dere å se kjøkkenrotet når dere har satt dere til bords for å spise.  En skyvedør kan dele av allrommet når dere ønsker et skille mellom ulike funksjoner. Materialet i dørene kan bestå av mye glass, slik at den slipper igjennom lyset og ikke virker ruvende i rommet.

hvitt kjøkken i eldre Villa, med tøft panel som kler veggene

Det viktigste med et kjøkken er å utforme en kjøkkensone med gulvplass og benkeplass nok til at flere kan være i sving på kjøkkenet samtidig. Start med en ønskeliste over alt du drømmer om at ditt kjøkken skal ha plass til av utstyr og funksjoner. Det er bedre å trekke ifra i planleggingsprosessen, enn å legge til behov og drømmer underveis.

Det skaper vanligvis store utfordringer og prosessen må muligens startes helt forfra igjen om nye behov og drømmer dukker opp. På samme måte som drømmene er det viktig å bestemme seg for hvilke utstyr og løsninger du ikke trenger, slik at prosessen ikke drar av gårde med deg.

Hent gjerne inn hjelp allerede på dette stadiet for å få tegnet ut ulike løsninger hos kjøkkenleverandørene. Uavhengige interiørarkitekter er også behjelpelige med å tegne ut forslag til kjøkkenplan. Eller jeg kan bistå deg!

Legg opp til at kjøkkenet har to soner hvor det er mulig å sitte.

Det kan være en kjøkkenøy og et spisebord. Har du skolebarn i boligen, kan jeg garantere at du bruker all din tid til å motivere krabaten på ni år til å gjøre lekser. Samtidig som du skal forberede middagen. Når leksekrabaten akkurat har kommet i gang, er middag ferdig og han må dydde bort alle skolebøkene slik at middagsbordet kan dekkes. Jeg kan garanterer at det blir umulig å motivere ham til å finne frem skolebøkene for å starte med lekser igjen etter middag.

moderne kjøkken fra Antares

Når du skal planlegge en ny bolig har du anledning til å planlegge en romslig og åpen kjøkkenløsning.

Selv i en bolig med et mer tradisjonelt lukket kjøkken er det ikke alltid så mye som skal til for å gjøre rommet mer åpent. Dører kan fjernes eller utvides. Lettvegger kan enkelt rives. Bærevegger kan også erstattes med dragere i jern eller limtre for at dere skal komme i mål med drømmerommet. Skal det gjøres en endring i bærekonstruksjonen må det en søknad til Plan og Bygg.

Det første du bør se på når du planlegger ditt kjøkken er trafikkforholdene.  Er det mulig å stenge en dør for å utnytte veggplassen bedre, bør døren snus, eller kan tilstøtende rom innlemmes i kjøkkenet? Eller kan eksisterende døråpning utvides for å få inn mer lys og bedre kontakt med rommet ved siden av?

Hent gjerne inn hjelp på dette stadiet, som alltid gjelder jo tidligere jo bedre. Uavhengige interiørarkitekter er behjelpelige med å tegne ut forslag til kjøkkenplan.

Skal flere være i sving på kjøkkenet samtidig trenger dere flere arbeidsstasjoner, godt med armslag og nok fra-settingsplass. Passasjearealet nytter det heller ikke å knusle med. Å knuffe borti hverandre til stadighet er ikke bare irriterende. Det kan også være farlig, fordi vi på kjøkkenet håndterer skarpe og varme ting. Viktig å vite er f.eks. at et godt arbeidsareal mellom to benkelengder er 120 cm når to skal være i sving på kjøkkenet samtidig. Få tegnet ut løsninger på ditt nye kjøkken hos kjøkkenleverandørene. Uavhengige interiørarkitekter er også behjelpelige med å tegne ut forslag til kjøkkenplan.

Åpent rom med stort kjøkken og spisestue

Det tidligere kompakte U kjøkkenet tilpasset «husmoren» duger ikke for oss lengre.

Den løsningen gir alt for lite spillerom om dere skal være flere på kjøkkenet. Et kjøkken med parallelplan har også sine begrensninger. Den aller beste løsningen er en lang kjøkkenbenk, som kan kombineres med en koke øy. Går ikke det er en halvøy ut fra veggen også en god felles arbeidsplass.

Hvis du er vant til å arbeide i et lukket kjøkken kan det være vanskelig å forestille seg hvordan du vil trives i et åpent kjøkkenallrom. Helst ønsker vi oss kanskje begge deler, åpent landskap til fest og mer lukket til hverdags? Det åpne allrommet skal romme mange funksjoner og av og til vil det nok være godt med fred og ro rundt det du holder på med. Den ideelle boligen har evnen til å forvandle seg etter våre skiftende behov. Fleksibilitet i planløsningen er Alfa &Omega.

Faktaboks – 12 løsninger som gir god funksjon på kjøkkenet

1 – Det må også være 40 cm friplass på hver side av kummen. Du skal ha plass til både rent og skittent. Selv om mye går i oppvaskmaskinen, har du alltid noe som må vaskes opp for hånd.

2 –Det er også en smakssak hvordan kjøkkenet skal se ut. Men det er lurt å være klar over at et kjøkken er en fast installasjon, som bør passe til gulvet og interiøret i boligen ellers.

3 – Skal du gjennomføre en større oppussing, bør du begynne med kjøkkenet og gulvet, og deretter velge de andre produktene til boligen din.

4 – Lager du mat til mange, bør det være mulig å stå på nesten samme sted hele tiden under tilberedningen. Bare da kan du arbeide effektivt nok. Et godt planlagt kjøkken kan gi plass til alle i husstanden som ønsker bruke det, og gjerne samtidig.

5 – Om du bør velge en enkel stor kum, to kummer eller kompromisse med halvannen kum, kommer an på hvordan du jobber på kjøkkenet. Det er på linje med at noen vil ha to oppvaskmaskiner, mens andre klare seg med én.

6 – I tillegg til plassen på hver side av kum og koketopp, bør det være en egen plass på benken til forarbeid og tilbereding. Da slipper du å rydde unna det som er i arbeid, for å vaske opp eller trekke varme kjeler til side.

7 – Det er også en smakssak hvordan kjøkkenet skal se ut. Men det er lurt å være klar over at et kjøkken er en fast installasjon, som bør passe til gulvet og interiøret i boligen ellers.

8 – Hvordan du ellers organiserer kjøkkenet ditt, er individuelt. Men pass på at du har skuffer og skap nok til gryter og kjeler. Er det noe herk å finne frem og få tak i utstyret, mister du inspirasjonen til å lage mat. Da kan veien bli kort til ferdigmat.

9 – Pass på at du har praktiske og gode skap som utnytter alle lagringsplassen i hjørner. Det er en smakssak om du vil ha overskap eller hyller. Husk at belysningene må være god, slik at du ser hva du gjør.

10 – Det hjelper ikke om arbeidstrekanten fungerer godt, om du ikke har nok benkplass. Med det mener jeg at det bør være minst 40 cm fri plass på hver side av koketoppen. Bare da har du plass nok til å trekke kjeler til side.

11 – Den klassiske arbeidstrekanten må være ivaretatt. Det er den naturlig gangbane mellom vask, koketopp og kjøleskap. I dagnes planløsninger, med store åpne kjøkken- og stueløsninger, er det viktig at gangbanen ikke blir for lang. Det gir mange og unødvendige skritt under matlagingen.

12 – Legger opp til at kjøkkenet har to soner hvor det er mulig å sitte. Det kan være en kjøkkenøy og et spisebord. Har du skolebarn i boligen, kan jeg garantere at du bruker all din tid til å motivere krabaten på ni år til å gjøre lekser. Samtidig skal du forberede middagen. Når han akkurat er kommet i gang med leksene, er middag ferdig. Om han må rydde bort alle skolebøkene for å få dekket bordet, er det umulig å motivere ham til å starte med lekser igjen etter middag.

Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.
Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.
Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.
Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.

Taran Grønlie

Les også

Se hele bloggen