Stue med skråtak og synlige bærebjelker. Salongen med to sofaer mot hverandre er lys grå. Spotskikkenen i taket ir et vakkert lyssskinn på veggen

Nå går vi inn i den mørke og kalde årstiden. Vi trekker innendørs og oppdager at belysningen er mer eller mindre fraværende i boligen. Her har jeg skrevet ned ni av mine beste belysningstips.  

Alle har noe lys, men de aller fleste har for lite lys. Og husk, behovet for belysning blir større  og større jo eldre du blir.

  • Mitt første og kanskje viktigste belysningstips er at du trenger forskjellige typer belysning for ulike formål. Varmt lys for stemning, og kaldt lys for lesing og jobb. Installer gjerne dimmer på de fleste lampene. Da kan du justere lyset etter den stemningen du ønsker eller aktiviteten som foregår. Det er stor forskjell på behovet for belysning når du støvsuger, ser på film eller har middagsselskap. Bruk dimmere overalt, det gir så utrolig mange muligheter for å skape ulike stemninger.

  • Sørg for at skulpturelle lamper får rikelig med plass.De er som et kunstverk i seg selv og må få plass til å skinne.

  • Et arbeidsbord krever lys fra venstre side om du er høyrehendt. Om du er venstrehendt skal du ha lyset fra høyre side. Hvis du ikke sikrer at lyset kommer fra riktig side, skygger du for deg selv når du arbeider. Desverre er det for få som tenker over dette, så husk at dette tipset er viktig.

  • Lyse flater reflekterer lys. Hyller fylt med bøker, tunge tepper, malerier og mørke møbler absorberer det meste av lyset, i stedet for å reflektere det. Vær ekstra bevisst hvordan du bruker lys hvis du har et mørkt interiør.

  • Mitt femte belysningstips er at når du velger taklampe, en plafond, velg en som sprer lyset jevnt utover i rommet. Ikke velg en lampe som bare lyser rett ned. Da lyser den deg bare i bakhodet. Hvis du har blanke eller glatte overflater som benk og bordplater under lampen, bør du være oppmerksom på hvordan lyset reflekteres.

  • En leselampe ved sengen bør du kunne heve, senke og dreie, slik at den kan brukes både når du sitter og når du ligger.

  • Du blir penere om lyset ved speilet kommer fra siden og ikke bare ovenfra.

  • Det er lett å bli sliten i øynene om det er for mørk rundt TV-en din. Pass på at det er lys nok.

  • Mitt niende og siste belysningstips dreier seg om innsyn.Når det er mørkt utendørs, kan du med fordel lyse opp uterommet. Det kan gjøre at det innvendige arealet virker større. Det skyldes at det opplyste arealet på verandaen eller i hagen innlemmes i stuen. Den løsningen reduserer også innsynet, som er stort når det er mørkt ute og lyst inne. har du ikke mulighet for å sette opp utebelysning, kan lamper i vinduet også bidra til å redusere innsyn
Spisestue med store dekorative taklamper, som plafonder i taket. Slik bruk av plafonder er eg god belysningtips. Da kan du dekorere bordet uten å ta hensyn til pendler.
Spisestue med store dekorative taklamper, som plafonder i taket. Slik bruk av plafonder er eg god belysningtips. Da kan du dekorere bordet uten å ta hensyn til pendler.

Les også

Se hele bloggen