Interiørarkitekt Taran Grønlie, på eget kjøkken

Les artikkelen i Nordstrands Blad.

Taran har alltid vært interessert i interiør:
– Jeg kjøpte min første sofa da jeg var tolv

Etter å ha jobbet med film og teater i mange år bestemte Taran Grønlie seg for å skifte retning. I dag er hun interiørarkitekt og aktuell med boken » De jævla putene».

– Huset har vi bygd om to ganger og hele hagen har vi planert ut, sier Taran Grønlie.

Hun er våt i håret og kommer rett fra dusjen etter en treningsøkt på sykkelen hun har i stuen nede.

Fra Bekkelaget til Prinsdal

Taran og familien bodde i mange år i et stort hus på Bekkelaget. Et samlivsbrudd gjorde at hun måtte finne seg et nytt sted å bo. Taran endte opp i et rolig boligstrøk i Prinsdal. Her har hun og barna, som er halve tiden hos henne, bodd siden 2015.

Da søsteren hennes kom for å se på huset Taran hadde kjøpt, var hun ikke akkurat positivt overrasket.

– Hun sa det var bra jeg hadde evnen til å se potensialet her, sier Taran og smiler.

De jævla putene

Siden den gang er huset og hagen totalforandret og boligen er i dag både hjemmet og arbeidsplassen hennes. Herfra driver hun interiørarkitektfirmaet Raffinert Interiør. Her er hun både eier, daglig leder, økonomisjef, markedssjef og interiørarkitekt. Nå har hun også skrevet bok, som hun gir ut på eget forlag. Den har fått tittelen » De jævla putene».

– Hvorfor har du kalt boken det?

– Jeg har møtt altfor mange, som uten å vite det, sliter med å finne trivsel og ro i hjemmet sitt. De starter på feil sted, med pynteputene. Å skape et godt og trivelig hjem er en omfattende prosess. Det handler ikke om de fordømte putene, sier Taran.

Hun forteller at hun har skrevet en interiørbok uten ett eneste tips. Det hun ønsker er å skape ny bevissthet hos leserne.

– Jeg vil at folk som skal innrede et hjem skal spørre seg: Hva er drømmen din? Hva er målet? Jeg ønsker å hjelpe dem med å finne ut hva som er et godt hjem for dem. Det er for mye søkelys på det overfladiske. Interiørarkitektur handler om så mye mye mer. Det verste spørsmålet jeg får er fra kunder som skal velge farge på veggene og spør:» Hva er trendy nå?»

Tok grep og endret retning

Taran jobbet i mange år med film og teater, som regissør og produsent.

– Vi skulle ha premiere på en forestilling i 2003 som jeg hadde jobbet mye med. Der og da kjente jeg at dette ikke var greia.

Taran hadde alltid likt interiør og innredning.

– Jeg husker jeg innredet barnerommet mitt som om det var på 1800-tallet. Og den sofaen her, kjøpte jeg da jeg var 12, sier Taran og peker på en mørkebrun sofa fra 1920-tallet som er plassert i det store åpne kjøkkenet hennes.

Kjemien må stemme

Gravid med sitt første barn og en drøm, tok Taran karrieregrep og begynte å studere interiørarkitektur. Hun fullfører studiet og har i rukket å bli trebarnsmor før hun starter sitt eget firma.

I 2006 har hun sin første kunde, og det skal bli stadig flere av dem. I dag, 16 år senere, har hun mer enn nok å gjøre.

– Er det noen kunder og prosjekter du ikke sier si ja til?

– Jeg takker nei hvis kjemien med meg og kona i huset ikke stemmer, eller hvis det er et par der de to krangler når jeg er på første befaring, innrømmer Taran.

I tillegg til å etablere sitt eget firma har Taran altså totalrenovert huset hun bor i nå. Hun har slått ut vegger og endret på romløsninger.

– Hele underetasjen er ny. Da jeg kjøpte huset var den en garasje, forteller hun.

Blanding av gammelt og moderne

Garasjen er nå forvandlet til soverom og en stor stue, med plass til Tarans treningssykkel.

Tarans tre barn er 15, 17 og 18 år og de har hvert sitt rom. Skap, hyller og store deler av interiøret i huset er plassbygd, og mesteparten av møblene er fra begynnelsen av 1900 – tallet og de har Taran kjøpt på Finn.no og restaurert selv.

– Har du en egen stil som interiørarkitekt?

– Nei, det håper jeg virkelig ikke. Det er jo ikke min smak som skal prege hjemmene jeg innreder. Min kunnskap skal sørge for helhet og kvalitet og få frem kundens personlighet, sier Taran.

Turbo-Taran

Som om ikke firma, bok og tre tenåringer skulle være nok, har Taran sammen med kjæresten kjøpt og pusset opp et stort, veldig gammelt hus i Italia, som skal bli hotell, med 11 soverom, en bar, takterrasser og stor hage. For å nevne noe.

– Jeg har vært på Finn.no i to år og kjøpt møbler, som jeg fikk kjørt ned i en stappfull semitrailer, forteller Taran.

I sommer har hun blant annet pusset opp 24 kommoder til hotellets soverom og bad. Det er ikke et lite prosjekt hun har gitt seg i kast med. Men først er det boklansering.

– Hva er ditt beste interiørtips?

– Ikke vær opptatt av trender – vær opptatt av deg selv.

Les også

Se hele bloggen