/

Jeg har lenge vært svært skeptisk til Jiff, og resten av Jordans og de andre produsentenes store produksjon og variasjon av rengjøringsprodukter. Hvorfor må vi må kjøpe en sprayflaske med ukjent innhold, som koster en formue, for deretter å vaske huset vårt med dette mystiske innholdet. Det legger se en «film» på alle overflater og lukten sitter i en hel evighet. Dette kan da ikke være bra, hverken for oss eller for miljøet?

Eddik, det fantastiske universalmiddelet, forran en lilla vaskebøtte, klar til dyst


Det har jo vist seg at det er det jo slett ikke heller. Mange vaske- og rengjøringsmidler regnes ikke som direkte helse- og miljøskadelige. Men vanlige produkter kan inneholde kjemikalier som vanskelig brytes ned i naturen. Sjekk ut mer her: miljøstatus.no.
Så hvorfor skal vi bringe dette inn i hjemme vårt, og opprettholde til produksjon av disse produktenen som vi virkelig ikke trenger.


Hva er eddik?

Eddiks hovedbestanddel er eddiksyre og oppstår ved gjæring av forskjellige alkoholholdige væsker. Gjæringen, som fremkalles av eddiksyrebakterier, Acetobacter aceti, er egentlig en oksidasjonsprosess, og den krever derfor nærvær av oksygen. Bakteriene er nesten alltid naturlig til stede i luften. Dessuten inneholder eddik andre stoffer i små mengder, som fosforsyre og forskjellige salter. Av råstoffet lager man blant annet vineddik, øleddik, frukteddik, malteddik eller spriteddik. Eddik er en blanding av eddiksyre og vann, og er en organisk syre. Det selges vanligvis som 5 eller 7 prosent eddik.  Eddik

Vi har et vidundermiddel som vi til og med finner i matskapet. Nemlig eddik! Et fantastisk universalprodukt.
Spar penger og ta vare på miljøet. Bruk eddik!

Statu av liggende hest sammen med blomstrende Scilla Siberica
Statu av liggende hest sammen med blomstrende Scilla Siberica

Å ta del i alt du kan bruke eddik til er som å dra ut på en lang reise sammen med Alkymisten. Du vil ikke tro hva litt eddik kan gjøre for deg. Skaffe deg et par fine gamle sprayflasker til dine egne eddikblandinger, og kom i gang. Fra Hus & Bolig har jeg hentet oppskrifter til de aller fleste områder på rengjøring, av alt fra interiør og utstyr på kjøkkenet, til klær, innemiljø, bil og kjæledyr. Eddiken som er brukt i oppskriftene under er basert på vanlig, klar 7 prosent husholdningseddik, eller 5 prosent eplesidereddik.

Her er 24 tips på hvor du bør bruke eddik, når du rengjør det du omgir deg med

 

Tips 1

Frukt og grønt

Eliminer skitt, plantevernmidler, voks og innsekter ved å skylle i en blanding med 1ss eplesidereddik til 1l kaldt vann.

Tips 2

Universal rengjøring

Glass, rustfritt stål og plastlaminerte overflater:
Fyll en sprayflaske med to deler vann, 1 del klar eddik, og et par dråper oppvaskmiddel.
Vegger og andre malte flater:
Bland 1/2 kopp klar eddik, 1 kopp salmiakk og 1/4 kopp natron til 4 l vann og hell i en sprayflaske. Spray på flekker og skjolder og tørk med en klut.

Tips 3

Fliser

Få skinnende fliser ved å skrubbe dem med 1/2 kopp klar eddik, 1/2 kopp salmiakk og 1/4 kopp borsyre blandet i 4l varmt vann. Skyll godt med kaldt vann og la lufttørke.

Tips 4

Vaskeservant og badekar

Få glansen tilbake i porselenet ved å børste dem med klar eddik, etterfulgt av skylling med rent kaldt vann.

Tips 5

Dusjvegger

Bland 2 deler oppvaskmiddel og 1 del klar eddik. Vask med svamp. La stå i noen minutter før du skyller av.

Tips 6

Toalettskål

Hell 2 kopper klar eddik i skålen og la løsningen ligge over natten før skylling.

Tips 7

Mugg på dusjforheng

Legg forhenget i vaskemaskinen med et par skitne håndklær. Tilsett 1/2 kopp vaskemiddel og 1/2 kopp natron og vask en syklus. Ha en kopp klar eddik i den første skyllingen. Før maskinen sentrifugerer, fjern forhenget og heng det opp.

Tips 8

Vaskemaskin

Fjern såperester og desinfiser vaskemaskinen ved å helle to kopper eddik i trommelen. Kjør maskinen gjennom en hel syklus uten klær eller vaskemiddel.

Tips 9

Termos

Fyll den med varmt vann og 1/4 kopp klar eddik. Ha i litt ukokt ris, som vil fungere som et slipemiddel for å skrape skitten av. Lukk og rist godt. Skyll og la den lufttørke.
 

Tips 10

Kaffetrakter

Fyll kannen med 2 kopper klar eddik og en kopp vann. Plasser et filter i maskinen og hell blandingen over i vannbeholderen. Start kaffetrakteren og la blandingen gå gjennom. Legg i nytt filter og kjør rent vann gjennom maskinen to fulle sykluser med utskifting av filteret begge ganger. Gjenta med jevne mellomrom.

Tips 11

Strykejern

For å eliminere mineralforekomster og hindre korrosjon på dampstrykejern, gi det en rens ved å fylle reservoaret med ufortynnet klar eddik. Plasser jernet i oppreist stilling, slå på dampinnstillingen og la eddikdamp gå gjennom det i 5-10 minutter. Fyll kammeret med rent vann og gjenta.

Strykejernsåle
For å fjerne svimerker fra sålen på strykejernet, varm opp like deler eddik og salt og vask med blandingen. Bruk en fille dyppet i rent vann for å tørke bort gjenværende rester.

Tips 12

Gryter, panner og kokekar

Kok to kopper eddik i stekepannen i 10 minutter. Det vil bidra til at mat ikke brenner seg fast i cirka 2 måneder.
Fjern fastbrent fett og matflekker fra dine rustfrie stålkjeler ved å blande en kopp eddik i nok vann til å dekke flekkene. La det koke i fem minutter.  Flekker bør forsvinne med lett skrubbing når du vasker kjelen.
Flekker i rustfrie stålgryter- og panner fjernes ved å la dem ligge i 2 kopper klar eddik i 30 minutter, skyll dem med varmt såpevann etterfulgt av en skylling med kaldt vann.
For å løsne opp gjenstridige flekker, bland 2 ss natron, 1/2 kopp eddik og en kopp vann og la det koke i 10 minutter.

Tips 13

Fett

Tørk opp stekefett som har sprutet på komfyrtopp, vegger, kjøkkenfilter og rundt benken ved å vaske dem med en svamp dyppet i ufortynnet klar eddik. Bruk en annen svamp dyppet i kaldt vann til å skylle, og tørk av med en myk klut.
Eliminer fettflekker fra kjøkkenbordet eller benkeplate ved å tørke dem med en klut fuktet i en løsning av like deler eddik og vann. I tillegg til å fjerne fett, vil eddik nøytralisere lukt på overflaten.

Tips 14

Kjøkkenfjøl og benkeplater

Desinfisere og rengjøre: Tørk dem med ublandet klar eddik etter hver gang du bruker dem. Eddiksyren i eddiken har en god desinfiserende virkning mot skadelige bakterier. Vann og oppvaskmiddel sliter på trefibrene. For å friske opp overflatene, strø litt natron over og spray på ufortynnet klar eddik. La det skumme og boble i fem til ti minutter og skyll med en klut dyppet i rent kaldt vann

Tips 15

Teppeflekker

Gni lette teppeflekker med en blanding av 2 spiseskjeer salt oppløst i 1/2 kopp klar eddik. La løsningen tørke før du støvsuger.
For tøff, inngrodd skitt og andre flekker, lag en blanding av 1ss eddik med 1 ss maisenna og gni det inn i flekken med en tørr klut. La det sitte i to dager, så støvsuger du.
Flekkfjernerspray: Fyll en sprayflaske med 1 del eddik og 5 deler vann. Fyll en annen sprayflaske med 1 del salmiakk og 5 deler vann. Fukt en flekk med eddikløsningen. La det virke i noen minutter og tørk grundig med en ren, tørr klut. Spray på salmiakkløsningen. Gjenta til flekken er borte.

Tips 16

Persienner

Du kan gjøre jobben med å rense persienner betydelig mindre krevende ved å bruke en hvit bomullshanske, og fukte fingrene i en oppløsning laget av like deler klar eddik og varmt vann fra springen. Dra fingrene over begge sider av hvert blad. Skyll hansken når det trengs.Eddiktips 17

Stearin på tremøbler

Myk opp voksen ved hjelp av en hårføner på varmeste innstilling og tørk bort med papirhåndkle. Deretter fjerner du det som er igjen ved å gni med en klut fuktet i en oppløsning laget av like deler eddik og vann. Tørk av med en myk, absorberende klut.

Tips 18

Klissete sakser

Når saksebladene blir klissete eller sotete, tørk bladene med en klut dyppet i full styrke klar eddik, og tørk det av med en klut eller et kjøkkenhåndkle

Tips 19

Sølv       

Få ditt sølvtøy – så vel som sølvarmbånd, ringer og andre smykker – til å skinne som nye ved å dyppe dem i en blanding av 1 /2 kopp klar eddik og 2 ss natron i to til tre timer. Skyll dem under kaldt vann og tørk grundig med en myk klut.

Tips 20

Krom og rustfritt stål

For å rengjøre krom og rustfritt stålbeslag i hjemmet ditt, spray med ublandet klar eddik. Gni med en myk klut for å få frem glansen.

Tips 21

Messing- og kobber

Få glansen tilbake i messing-, bronse- og kobbergjenstander ved å lage en blanding av like deler klar eddik og salt, eller eddik og natron (ikke bruk før brusingen stopper). Bruk en ren, myk klut eller tørkepapir til å gni inn gjenstanden til belegg er borte. Skyll med kaldt vann og poler med et mykt håndkle til den er tørr.

Tips 22

Porselen, krystall, glass og steintøy

Ha eddik i skyllevannet for skinnende glass. For å holde dine glass skinnende blanke, tilsett 1/4 kopp eddik til oppvaskmaskinens skyllesyklus.
Flekker og grums ved kalkholdig vann blir borte ved å varme opp like deler eddik og vann og legge glassene i og la virke 15-30 minutter. Bruk oppvaskbørsten og skyll rent.
Ha 2 ss eddik i vannet når du rengjør krystallglass- eller porselen, skyll så i en oppløsning av 3 deler varmt vann til 1 del eddik og lufttørk.
Ved misfarging av porselen og tekopper, prøv å skrubbe dem med like deler eddik og salt. Skyll godt i varmt vann.

Tips 23

Fjern klistremerker, etiketter og prislapper

Hvis du vil fjerne et klistremerke eller en etikett festet til malte møbler eller en malt vegg, mett hjørnene og sidene av klistremerket med full styrke klar eddik og skrap den forsiktig av (utgåtte kredittkort er fine). Fjern eventuelle klebrige rester ved å spraye på litt mer eddik. La det sitte i et minutt eller to og tørk av med en ren klut. Metoden er også effektiv for å fjerne prislapper og klistremerker fra glass, plast og andre blanke overflater

Tips 24

Utendørsmøbler og platting

Hell litt ublandet klar eddik i en resirkulert sprayflaske og spray der hvor du ser muggvekst. Flekken vil tørke rett av de fleste overflater og eddik vil beskytte mot at det kommer tilbake på en stund.
Fjern mugg fra treplattinger og tremøbler ved å påføre dem en oppløsning av 1 kopp salmiakk, 1/2 kopp klar eddik og 1/4 kopp natron blandet i 4l vann. Bruk en gammel tannbørste for å jobbe oppløsningen inn i hjørner og andre trange steder.
For å fjerne lukt og hemme muggvekst på utendørs plastmøbler og parasoller, bland to kopper klar eddik og 2 ss flytende oppvaskmiddel i en bøtte med varmt vann. Bruk en myk børste til å jobbe det inn i sporene til plasten samt for å skrubbe sitteunderlag og paraplystoff. Skyll med kaldt vann, tørk i solen.

Bonustips

Tips 25

Fugleskitt

Fugleskitt forsvinner på kort tid ved å sprøyte dem med ublandet eplesidereddik. Eller helle eddik på en klut og tørke det av.Ønsker du flere tips om hvordan du kan rengjøre bilen, eller tekstiler mm med eddik kan du lese flere tips her: eddik til rengjøringen Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.
Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.
Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.
Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.
Taran Grønlie

Les også

Se hele bloggen