Stor sofa på takterrasse. Jente sitter å nyter sola og utsikten over byens tak

Nå som våren endelig er her vil vi lage uterom!

Kanskje drømmer du om late dager under kirsebærtreet, men skjønner at du må planlegge arbeidet med uteområdet før du kommer dit?

Vi søker ut i lyset. Ut i solen. Vi vil ut i den herlige duften av vår som bare bringer glede med seg. Det umulig blir å være inne! Hva kan du gjøre for å få uterom du trives med? Bruken av våre uterom må planlegges på lik linje som arealet vi har innendørs. Hva vil du bruke uteplassen din til? Det viktigste er å kartlegge hva dine behov er for ditt uteområdet.

Er det å invitere gjester, nyte alenetid i solen, dyrke grønnsaker eller spiselige blomster, eller kanskje du trenger en arbeidskrok for å pusse opp og reparere noen gamle møbler?

Uansett ha formålet ditt er med din utetid bør du finne ut hvor i hagen du trives, og hva du liker å gjøre i og meg hagen din. Ønsker du å plante er det nok lurt at du leser deg opp på hvor ulike blomster og trær trives, slik at du planter på rett sted i forhold til lyset og jordsmonn. Kanskje bør du kontakte en anleggsgartner om du har store drømmer? Disse her er flinke https://www.gartnerhage.no/

Nå kan du skape deg en hage der du kan drømme deg fullstendig bort. Målet ditt bør være at du lager et personlig uterom, akkurat til ditt formål. Før du kan oppleve alle drømmene kreves det nødvendigvis litt arbeidsinnsats av deg. Men, dette er en jobb utendørs i fint vær. Og med solen som din faste følgesvenn er jeg sikker på at det bare er ren glede å brette opp ermene.

Statu av liggende hest sammen med blomstrende Scilla Siberica
Statu av liggende hest sammen med blomstrende Scilla Siberica

Her er mine 7 tips for uterom som blir personlig for deg

Stor terrasse med utepeis
Stor terrasse med utepeis over Kolboten vannet

Tips 1 – etabler ulike soner

Du må lage ulike soner. Her er det bare å drømme seg bort, og deretter overføre drømmene til mer konkret kartlegging. Hør gjerne med andre hageinteresserte i familien, eller få tips fra hageglade venner. Viktig at alle i familien får sakt sitt. Hagesamtaler med gode råd fra venner er alltid hyggelig. Muligheten i hagen er mange. Men, det aller viktigste er vel å lande på hvor mye arbeid og vedlikehold du ønsker. Det er stor forskjell på en grønnsakshage og en terrasse til solbading.

Tips 2 – Bruk alle sanser

Bruk alle dine sanser når du skal velge. Her er både syn, føle og lukte sansen viktig.

Hva vil du se på? Hva liker du å hvile øynene på og hva liker du å tråkke på når du går barføtt. Planter som er gode å spise bør heller ikke glemmes. Da får du helt personlige hage, som lukter, kjenner, ser og smaker akkurat som du elsker den.  Kanskje drømmer du om late dager under kirsebærtre, etter den lange mørke vinteren? Der du kan ligge med en tykk bok hele dagen å bare lytte til humla og biene som arbeider hardt.

Tips 3 – La det gro

Det er lov å la det gro til. Hekker må ikke være snorrett. Den kan også være vill og vakker. Fordelen da er at den er uhyrlig lett å stelle. Blomsterenger er ville og vakre. Kanskje du trenger hjelp av en anleggsgartner for å komme i mål?

Om du har en terrasse er det kanskje bedre å satse på potteplanter og behagelige møbler. Bilde fra verandaen er fra et totalrehabiliteringsprosjekt som vi har gjort.

Også verandaen ble rehabilitert. Om du er interessert kan du lese mer om det store prosjektet her: https://raffinert.no/prosjekter/totalrehabilitering/

Tips 4 – Lag område med rennenede vann

Bruken av rennende vann er eksotisk. Jeg får i alle fall raskt assosiasjoner til japanske hager. Vann forbinder vi også med renselse og ro. Så å etablere et vannbad eller en enkel fontene, kan ha mange fordeler for sjel og sinn. Og i tillegg ivaretar det behovene til småfuglene for vann på varme sommerdager.

Tips 5 – Anskaff en utepeis

Etablere du en utepeis kan du utvide hagesesongen. I tillegg kan du bruke den til å brenne tørt hageavfall og få verdifullt karbon som jorden trenger. Har du plass til drivhus eller lysthus kan hagen nytes til lagt utpå høsten. Og med drivhus kan dyrkingen og hagearbeidet start tidlig på våren.

Tips 6 – Etabler en kompost

Dette er for min del det mest praktiske tipset. Etabler en kompost! For det blir alltid avfall etter klipping og luking. Har du en kompost, vil hagen etter hvert funger som et eget økosystem. Da slipper du kjøre bort å kaste hageavfall, for så å måtte kjøpe hageavfall tilbake, men da omgjort til jord. Mer om hagekomposte kan du lese her.

Tips 7 – Lag systemer for gjødsel

Etabler egne systemer for å lage gjødsel, næing, til grønnsakshagen, blomstene og hekken. Har du en egen liten plass til å lage og lagre neslevann, løv og f.eks. hestemøkk, så er du helt selvforskyldt med gode vekstvilkår i hagen din. Trenger du tips om hvordan du lager neslevann finner du det her.

 

Bonustips

Tips 8 – Anskaff gode hagemøbler

Gå til anskaffelse av varige gode hagemøbler, som ikke må skiftes ut etter få sesonger.  Med andre ord, styr unna rimelige møbler av plast. Kjøp kvalitet og ta vare på møblene dine om vinteren, da kan de vare lenge.  Her er en meget god leverandør på flotte hagemøbler.

Tips 9 – Mulig med gjenbruk i hagen

Det er også mulig å gå for gjenbruk i hagen. Har du f.eks. møbler i treverk, som du ikke har plass til inn, kan disse brukes ute. Om du maler dem med utendørsmaling, får de like lang levetid som husets fasade. Jeg har selv gjort dette med en gammel gyngestol. Det er vidunderlig deilig å sitte og gynge i den og lytte til naturen.

Tips 10 – Bestem deg for hva som er din hagetid

Det viktigste er et du bestemmer deg for hva som er din hagetid. Er din hagetid kos i form av å ligge rett ut og solbade bør vel en stor terrasse hvor du kan flytte deg rundt etter solen, en deilig solseng og et minikjøleskap være din beste investering. Finner du best roen i hagen når du graver i jorden, og dyrker blomster og grønnsaker som skal pleies og spises så er vel det aller beste å etablere en spiselig hage. I mai kan du for eksempel så Kornblomster og Blomkarse i bed eller blomsterkasser. Dette er vakre blomster, som i tillegg kan spises! Genialt om du spør meg. Blomstene er svært så dekorative i salater og på middagstallerkener.

Selv om hagen din kan virke håpløs er jeg helt sikker på at den har et stort potensial. Med litt innsats har du en hage du elsker å rusle rundt i.

Lykke til med ditt helt personlige uterom!

Mange erfarer at de ikke slår seg til ro i eget hjem.
Alle trenger å oppleve trivsel med egen bolig.
Jeg ønsker å skape samhandling mellom folk og deres hjem.
Min ambisjon er å skape hjem som gir overskudd og glede hver dag.

Taran Grønlie

Her kan du bestille boken

Har du spørsmål om boken er det hyggelig om du sender meg en melding.

Bestillingen fyller du inn under her.
Fyll inn skjemaet og Vipps deretter kr. 320 for bok og kr. 80 for porto.

Totalt kr. 400-, til raffinert #729107.

Boken sender jeg så snart bestillinen er mottatt

Les også

Se hele bloggen