Hvor i alle dager skal du begynne når drømmehjemmet skal skapes?
Det er mange ulike spørsmål du må finne svar på for å etablere ditt drømmehjem. Derfor har jeg laget denne guiden. Starten på ditt prosjekt frem mot ditt drømmehjem eller drømmerom, er å finne ut av hvorfor du ikke trives i det rommet du vil endre. Om mistrivselen oppleves i hele boligen må denne sees på som et stort rom.
Hva mangler? Sover du ikke godt? Er det for fult opp av ting? Har boligen behov for oppussing, eller ønsker du en større ombygging. Har du tilfeldigvis hjemmekontoret ditt plassert på soverommet? Er kjøkkenet for trangt og mørkt og mangler benkeplass. Har du store ruvende skap som stjeler hele rommet, slik at den nye fine taklampen du har kjøpt forsvinner helt?
Finner du svar på alt dette nærmer du deg riktig retning for å etablere ditt drømmehjem.
Årsaken til at du vil gjøre endringer kan være mange. Veldig mange. Mulig du trives forskrekkelige godt i din romantiske hule, men bare har lyst til å bytte ut fargen på veggen. Da er det jo en enkel vei frem til et nytt rom. Ny drømmefarge på veggene, så sant den ikke er knallrød, vil gi deg mer trivsel i drømmerommet ditt.
Men, om det var så enkelt regner jeg ikke med at du bruker tid til å fordype deg i denne teksten. Jeg tror du har en lenger vei å gå, før du er i mål med et hjem du vil elske. Ikke mist motet! Siden du leser dette, skal jeg guide deg tykt i havn.
Din aller første oppgave, som jeg ikke kan bistå deg i, er å bestemme deg for hva som er ditt drømmehhjem, eller favorittkjøkken, spaoase, soveromshule eller sjarmerende hjemmekontor. Du må finne ut av hvordan du ønsker at dette rommet skal fungere og deretter hvordan du drømmer om at rommet skal se ut. Det kan få deg til å forstå hvorfor du ikke trives med det rommet eller den boligen du har i dag.
Her er 5 enkle ting å starte med før selve prosessen begynner.
1 – Skaff deg en notisbok og opprett en egen mappe. Kall mappen opp etter visjonen for ditt Drømmehjem, eller drømmerom. Om det kun er et du har en prosess med kan du kalle rommet for «min avslapningshule», «elskovredet», «mitt private kammer» «hjerterommet» osv. Da har du hele tiden en påminnelse om din visjon for rommet.
2 – Er du av den typen som liker å lage store inspirasjon tavler så må du gå til anskaffelse av papp, tape, lim, binders osv. Skaff deg også en tommestokk og en kalkulator. Det er uvurderlige hjelpemidler i den videre prosessen.
3 – Deretter tar du på deg hamsterens ham og begynner å søke etter inspirasjon – hele tiden med din visjon for rommet eller hele drømmeboligen friskt i minne.
4 – Skrell vekk fra ditt indre alt som nå er på ditt problemrom. Gjelder dette hele hjemmet ditt, får du kle av hele boligen. Deretter må du begynn med å visualisere ut ifra tomme skallet. Er det en spesiell arkitektur, hvordan er det naturlige lyset i rommet, hvor mye plass har du egentlig. Er det behov for oppussing i dette av skrellede rommet? Hvordan er dette nakne rommet forenlig med dine ønsker for rommets funksjon? Må du justere dine behov eller tenke ekstra kreativt for å komme i mål med visjonen?
5 – Bruk din notatbok aktivt til å skrive ned alle spørsmål du fortløpende kommer på. Denne listen over spørsmål og svar vil utvikle seg etter hvert som prosessen skrider frem. Notatboken din med alle tankene blir et uvurderlig hjelpemiddel for deg.
Visjonen må utformes i en ønskeliste
Som nevnt i innlendingen er ditt aller viktigste hjelpemiddel frem mot målet med ditt drømmehjem å lage en ønskeliste. Fyll den opp med store og små behov.
Er dere to som skal forene deres ønsker ned til et felles drømmehjem anbefaler jeg at dere lager hver deres liste, helt uavhengig av hverandre. Når lørdagen kommer og roen i huset senker seg, er det et perfekt tidspunkt å åpne en falske med vin og presentere ønskelisten for hverandre. Disse presentasjonene kan nok bidra til både latter og frustrasjoner. Men, når begge får tenkt over sine behov, uten påvirkning fra den andre, er det enklere å komme i mål med den perfekte ønskelisten for det kommende drømmehjemmet.
Før rødvinsflasken er tom, bør prosessen med å forene deres ønsker inn i en felles liste starte. At alle behov ikke kan varetas kan det være mange grunner til og det må dere være forberedt på.
Men, om det er et viktige behov for den ene som må vike, er det et godt tips å se hele boligen under ett. Det kan være andre areal i boligen som kan utnyttes for å dekke dette behovet. Når begge listene er blitt forent til en, er det ikke rom for å komme med endringer. Så dette er en viktig prosess. Drømmehjemmet skal tross alt være målet.
1 – Definer behovet for funksjonen av rommet.
- ønsker meg plass til hjemmekontor
- drømmer om et sexy soverom
- trenger gulvplass til barneseng
- sone hvor jeg kan trekke meg tilbake å se på mine yndlingsfilmer
- større seng hvor det er plass til den lille som kommer inn hver kveld
- kjøkken med stort spisebord
- kjøkken med mer arbeidsplass
- eget lekerom til barna
- hobbyrom
- kjøkken med en sosial barløsning
- lagringsplass i gangen
- bedre organisert vaskerom
- plass til alt treningsutstyret
2 – Hva trengs av innredning for å komme i mål.
- En arbeidsplass som jeg enkelt kan kamuflere
- Et bra sted og henge TV, som også må kunne skjules
- Barneseng som ungen kan vokse i
- Plass til den gamle arvede sofaen fra farmor
- Mange bokhyller
- Stor, kjempestor seng
- Belysning som deler rommet i flere soner
- Egen bod til alt hobbyutstyr
- Eget rom til hjemme trening
3 – Hvordan ser drømmerommet ut.
- Det må være tregulv
- Mørke farger på veggene
- Florlette gardiner og solskjermen
- Plassbygd innredning, for bøker og hjemmekontoret
- Stor tøff taklampe og vegglamaper som lyser opp taket
- Bilder på alle veggen
- Florlett teppe ved siden av sengen
- Spisebord med plass til hele familien
- Stor fluffy sofa med masse puter
Alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan virke ved første øyekast.
Vi er tilbake i den avkledde boligen eller i det nakne rommet. Nå må du tilbake til utgangspunktet for å finne ut hvilke fordeler du har. Om alt virker håpløst så må du trøste deg med at alle rom har et potensial, uansett hvor stusselige de kan virke ved første øyekast. Din jobb nå blir å finne ut av hvordan du kan få utnyttet det beste av rommets muligheter.
Bruk den plassen du har.
Om du har stor takhøyde, kan det jo vurderes å lage hems, enten til sengen, eller til hjemmekontoret? Har du mye veggareal, blir det jo plass til flere skap eller hyller. Kanskje du kan rive ned veggen til tilstøtende rom og å spisestuen inn på kjøkkenet. Kan en gang innlemmes i et soverom og gi en nisje til barnesengen, og senere en hjemmekontorplass? Ikke glem hovedoverskriften og hvilke ingrdienser som skal til for at drømmehjemmet skal etableres.
Utnytt det naturlige lyset på best mulig måte.
Ikke steng lyset ute med tunge gardiner. Velg veggfarger og belysningsløsninger som forsterker rommets arkitektur og definerte funksjon. Er vinduet kun tilstrekkelig som et rømningsvindu må det jobbes ekstra med bruken av belysningen i rommet.
Sjekk gjerne ut min blogg om belysning.
Er du så heldig å ha spesielle arkitektoniske detaljer
Ta valg som gjør at de skinner og blir som et smykke i rommet. Disse detaljene, om det er en gammel jernovn, blyglassvindu, rosett i taket, eller synlige takstoler, gir rommet karakter som må tas vare på og gjerne forsterkes ytterligere. Drømmehjemmet skapes og slike dateljer gjør deg lykkelig. Har du bare kjedelige gipsvegger, med gammel strie, eller koreapanel som gir deg hodepine, må dette på selvfølgelig vike til fordel for drømmetapetet.
Har du alt tregulv på rommet?
Da anbefaler jeg at du sliper det ned og olje det på nytt. Da blir det som nytt og du sparer penger når det gjelder å legge ny parkett. Er det større sprekker mellom plankene, eller knirk i det eksisterende gulvet, kan alt dette fikses på. Men, har du et grelt linoleumsgulv som ødelegger nattesøvnen må dette selvfølgelig kastes ut. Etter at du har vært igjennom mulighetene på ditt rom er det nå på tide og gjøre opp status med prosessen som nå ligger foran deg. Hvor mye oppussing eller ombygging er nødvending før du kan starte med overflateoppussing og selve innredning? Hvor stort blir egentlig dette prosjektet? Det er på tide og ta frem både tommestokk og kalkulatoren.
Ditt viktigste arbeidsdokument, ved siden av budsjettet er en utfyllende plantegning av rommet.
Hver sone i rommet bør detaljert tegnes ut, med samtlige funksjoner som er ønskene for boligene eller og det enkelte rommet. Å tegne i målestokk, slik at du virkelig vet hva det vil være plass til på rommet er helt avgjørende. Plantegningen vil også være et godt hjelpemiddel når du skal planlegge belysningen og det elektriske opplegget. Videre bruker du plantegningen til å beregne mengden av nytt gulv, tapet og beregne mengde maling. Lager du i tillegg et fyldig oppriss over hver vegg vil du ha full kontroll på alle detaljene i rommet. Her er det også lurt å påtegne de arkitektoniske detaljene i rommet, slik at de blir tatt hensyn til og får den plassen de fortjener. Og det beste av alt, til slutt står drømmehjemmet helt klart for deg, for ditt indre, og alle detaljene er nedtegnet og beskrevet.
Trenger du hjelp av fagfolk?
Nå er det kommet dithen at du kan vite om du trenger fagfolk eller om du klare og utføre disse endringene mot drømmehjemmet ditt selv. Hvis prosjektet mot ditt fremtidige drømmekjøkken innebærer et arbeidsomfang som du ikke kan klare selv trenger du fagfolk. Det er nemlig ingen liten oppgave og lage ditt drømmerom. Hjelp av fagfolk er uvurderlig, i både planleggingsfasen og gjennomføringsfasen.
Består ønskelisten din av behov for integrering av et tilstøtende rom, eller plassbygging av møbler for lagring, TV og hjemmeontor, lage hems, eller rive ned en bærevegg, kan det være greit og kontakte en interiørarkitekt. De kan gjøre ideene dine til virkelighet. De lager perspektivtegninger og plantegninger, samt arbeidstegninger til snekker. Er veggen du ønsker og fjerne en bærevegg, kan stort sett interiørarkitekten søke plan og bygg om dette. Interiørarkitekten kan også bistå med belysningsløsninger. Her er det også muligheter for å hente inn ytterligere ekspertise fra belysningskonsulenter, som er oppdatert på det aller siste innen teknologien og løsningen.
Nå begynner det tørre, men meget nødvendige arbeidet med budsjettet.
- Honorarer til fagfolk som interiørarkitekt, belysningskonsulent, samt håndverker, møbeltapetsere osv er viktig å få med i budsjettpostene.
- Generelle bygge kostander, som nytt gulv, hems, rive vegger og lage nye overganger
- Sparkling, maling og tapetsering
- Rehabilitering av et slitent vindu
- Plassbygging av bokhyller og hjemmekontorløsning
- Trekke om det nye elektriske anlegget
- Slisse i vegger for å få skjult el. Anlegg
- Nytt kjøkken
- Nytt bad
- Fliser i gangen
- Ny garderobeløsning
- Nye møbler og nytt sengetøy
- Lamper, både taklampe, nattbordlampe og arbeidslame mf.
- Søm til nytt sengeteppe og nye gardiner
- Blomster?
- Her kan det være lurt å se på hva du har som kan gjenbrukes ellers kan listen på utgifter bli uendelig lang.
Det kan være lurt og dele budsjettet opp i tre deler, for å få best mulig oversikt. Den første listen omhandler de store jobbene. De bygningsmessige arbeidene og fagfolkene. Liste nr. to er tiltenkt inventaret, som innkjøp av nye møbler, TV og lamper. Det tredje listen er «koselisten». Her kan du budsjettere tilbehøret ditt. Pledd, sengetøy, speil og andre pyntegjenstander. Det er viktig at du er realistisk i forhold til hva du har råd til. Tenk behov, kvalitet og komfort når du prioriterer. Og tenkt brukt!
Det er lov til å gå for «ja takk begge deler» varianten.
Og om budsjettet ikke strekker til finnes det løsninger. Men, de krever selvfølgelig en innsats fra deg. Du kan ikke sette bort alt til interiørarkitekten for selv å dra på ferie. Selv om det sikkert ville vært et deilig annledning. Ved dette alternativet må du rett og slett innstille deg på at du må gjøre deler av arbeidet selv.
Dessuten må de ulike prosessene fordels over tid og du bør pønske ut noen pengebesparende ideer. De tre budsjettlistene dine vil hjelpe deg med å beslutte hvilke deler av prosesssen mot ditt drømmehjem du kan gjøre selv. Men, ikke være overambisiøs. Da kaster du bare bort tid og for mye energi. I siste omgang også dine sårt tiltrengte midler.
Om budsjettet ditt dekker de viktigste prioriteringen, som snekker og elektriker, kan du rett og slett vente med tapetene og den plassbygde innredningen til du får mer midler. Maling er rimeligere enn å tapetsere og mindre arbeidskrevende.
Da jeg var liten og vi pusset opp soverommet mitt hjemme hadde jeg sponplater på veggene i lang tid. Til slutt var det svært trist at veggene skulle tapetseres. De var fulle av tegninger, dikt og hilser som mine venner hadde dekortert med over flere år. Bruk gamle nostalgiske møbler. Gå for gjenbruk og arv. La arvegodset få spille førstefiolin i rommet og la det definere de de videre innredningsdetaljene.
Les gjerne med om dette i boken min. Den kan du kjøpe ved å bestille den her.
Arbeidsrekkefølgen i et oppussingsprosjekt.
Når du har valg et håndverkere team som skal stå ansvarlig for ombyggingen eller oppussingen hjemme hos deg må dere skrive og undertegne en kontrakt. I tillegg må du be om å få en fremdriftsplan. Forstår du rekkefølgen arbeidene skal utføres i vil det hjelpe deg med budsjetteringen og tidsplanleggingen. Husk at ditt budsjett skal være et dynamisk verktøy. Poster kan endre seg og summer må fordels på nytt mellom de ulike postene. Sluttsummen skal aldri endres. Den skal være låst hele tiden, ellers bruker du mer penger enn du har satt av.
Rekkefølgen av arbeidsoppgaver i et oppussingsprosjekt kan f.eks. se slik ut:
- Rivning av fastbygd inventarsom garderobeskap, vegger, gulv og tak.
- Klargjøre for nye føringsveier for el og rør
- Oppføring av eventuelle nye vegger
- Trekke nytt for rør og el
- Isolasjon og gips på nye vegger
- Avrette gulv
- Legge gulvvarme
- Klargjøre eksisterende vegger og for maling
- Male tak
- Legge gulv
- Sette inn dører
- Sette på lister
- Tildekke nytt gulv
- Male tak, vegger og lister
- Plassbygging av møbler
- Maling av plassbygde møbler
- Tapetsere
- Henge opp lamper
- Innrede
- Henge opp bilder & speil
- Dekorere
- Drømmerommet er ferdig
Din stemningsplakat
Som du ser er det en lang prosess før du er klar for å dekorere med de siste detaljene som utgjør din stil i ditt drømmehjem. Så du har rett og slett god tid på og komme frem til de siste detaljer, så lenge rommets funksjoner er ivaretatt og på plass på plantegningen. Nå skal lage din stemningsplakat. Den skal sikre deg at du holder deg på rett sti på vei mot ditt drømmerom. Du kan gjøre dette digitalt, ved å smale bilder du finner på nettet i en mappe. Til det kan du for eksempel bruke Pinterest. Og du kan, eller kanskje jeg skal si bør gjøre dette på gamlemåten med klipp og lim.
Her må du føle deg frem til hva som passer best for deg. Det eneste jeg vil si er at farger og tekstiler ikke kan plukkes ut via dataskjermen. Farger og materialer må sees sammen i virkeligheten. Du bør kunne ta og føle på det. Det er vel ikke til å legge skjul på at jeg sverger til den gammeldagse måten. Men, kanskje aller helst begge deler.En fremgangsmåte kan være og finne frem to kartonger. På den ene kartongen fester du alt du intuitivt bare digger. Ting som gir deg den rette stemningen i forhold til din visjon for rommet. Bygg videre på dette med bilder av materialer og løsninger som inspirere, men som ikke skal brukes direkte i seg selv. En gammel flis, en tekstilrest og en knapp. Ta gjerne bilder av det du ser, som inspirere, men som ikke kan feste direkte på din stemningsplakat. Hvis du tenker over hvorfor du reagerer positivt på de ulike tingene du henger opp på humørbrettet, vil du komme i mål med stemmingen du vil oppnå i drømmehjemmet ditt.
Når din stemningsplakat er ferdig vet hvilken stemning du ønsker i ditt drømmehjem.
Da kan du ta frem den andre plakaten. Denne plakaten skal bringen designen i fokus, med de reelle vareprøvene på materialer og møbler det er mulig å få tak i. Du må først velge hovedelementer som gulv, fast inventar som kjøkken, hyller, skap, seng, materialer til møbler som skal bygges og lamper. Deretter bør tekstiler til heltrukket møbler velges, deretter, tapet og tekstiler til sengetepper og puter og gardiner. Til slutt velger du malingens farger til rommet. Disse fargene skal utgjøre rammen til ditt skaperverk og få frem det beste i de produktene du har valgt ut. Vær klar over at farger ser veldig forskjellige ut i ulike rom og i ulikt lys, samt at de reflekterer sitt omkringliggende miljø på en positiv eller negativ måte.
Interiørarkitekturens rammeverk er fargene.
Vår oppfatning av og reaksjoner på farger er høyest personlig. Det som for en er en utsøkt diskré syrin, er for en annen en utvasket lilla. Sannheten er uansett at farger og måten de blir brukt på skaper visse stemninger og forandrer perspektivet i et rom. I alle rom er fargene avgjørende for å skape den rette stemmingen. På soverom kan fargene få rommet til å fremstå koselig eller klinisk stilren, eller søvndyssende eller sexy. Kunnskap om hvordan fargene fungere kan hjelpe deg til å finne frem til akkurat den rette stemningen for deg i ditt drømmehjem eller hjeterom. Men, det er ikke fargene på vegger og tak alene som frembringer den rette stemmingen. Alle bitene i interiørets puslespill er med på å frembringe den rette helheten og bringer deg til din drømmetilstand på ditt soverom eller trivsel i ditt drømmehjem.
NCS – Natural Color System – er et internasjonalt system som brukes til å blande farger og da opprinnelig maling. Flere produsenter av kjøkken og garderobe, tapet, gulvbelegg og fliser gir til dels NCS koder på sine produkter, slik at det skal være mulig og få blandet matchende maling. I NCS koden får vi vite forholdet mellom kulørthet, hvithet og sorthet. Dette betyr at vi får vite hvilke farge det dreier seg om og i hvilken nyanse denne er gjengitt.
- Komplimentere farger er hverandres motsetninger og forsterker hverandre. Den blå fargen blir ennå blåere når den står ved siden av en oransje. Fargene kan virke litt «vibrerende» for øynene og må brukes med en viss forsiktighet.
- Nabofarger ligger mellom hovedfargene på fargesirkelen. Hovedfargene – Gult – Rødt – Blått – Grønt – finnes en rekke blandingsfarger, som ligger nær hverandre og som er enkle og kombinere.En fargesirkel uttrykker kuløren, dvs. den rene fargen med en metningsgrad på 100%. fargene nyanseres ved at det blandes inn deler av hvitt og sort. Rosa er en nyanse av rødt.
- Fargesetting Ton – i ton, tar utgangspunkt i en enkel kulør og demper denne ned mot hvitt eller grått. De ulike nyansene man da får gir et rolig, behersket og elegant uttrykk.
Trefarget pallett
Det er trygt å forholde seg til en trefarge palett om du er usikker på hvordan du skal velge farger. Så kan du heller utvide denne paletten etter hvert, når du følger deg sikrere på dine valg. Beroligende naturfarger omfatter et stort utvalg av toner i brun, grått beige og hvitt.
Monokrome paletter består av en farge i forskjellige nyanser- i lysere eller mørkere toner. Dette gir en visuell flyt og skaper et harmonisk og romlig rom. En palett med ulike farger, men med samme nyanse er også harmonisk og enkel og bruke, så lenge du får til en subtil balanse mellom fargene.
Beroligende toner er de kjølige fargene. Blåfiolett, grønt, blått og blågrønt trekker seg unna optisk og gir oss en følelse av god plass og opphøyd ro.
Mørke farger som koksgrått, mosegrønt, midnattsblå aubergine kanel og sjokoladebrunt, skaper en intim og sensuell stemning.
Primærfargene som gult og rødt er vanskelig å bruke på soverom. Disse fargene kommer mot deg optisk sett og har en tendens til og gi rommet et klaustrofobisk preg.
Eksperimenter alltid med flere nyanser av fargene du velger. Malingen vil vanligvis se mørkere ut på en stor flate. Alle fargene endres visuelt i naturlig lys og kunstig lys. Det er en god idé og prøve ut fargen på deler av veggen før du går til storinnkjøp. Et annet alternativ kan være og ha fargepingment i grunningen. Det vil gi deg en god indikasjon på fargen. Når valget er tatt er det viktig at du er bevisst på at paletten har aksentfarger i tekstiler og annen dekor.
Virkemidlet som skaper rom i rommet er riktig belysning.
En godt planlagt belysningsløsning setter rommets detaljer i fokus, er praktisk og hjelper til med å skape den ønskede drømmestemningen. I et rom trenger du den allmenne belysningen, som er et godt hjelpemiddel når du skal gjøre husarbeid.
På alle rom er hemmeligheten bak en vellykket belysningsløsning fleksibilitet. Det er viktig å kunne skifte enkelt mellom lyst og funksjonelt, til dempet og stemningsfullt. God stemning er det samme som trivels. Trivsel bør være målet i ethvert drømmehjem.
Belysningsarmaturene i dag kan være både diskre og stemningsskapende og eller spennende dekorativ, alt etter behov. Det lønner seg å installere mer lys enn du tror du behøver. Fordi vi ser dårligere med alderen.
Trenger du mer trygghet når det gjelder belysning kan du skaffe deg flere detaljer ved å lese mine blogg om belysning. Der har jeg ni gode og spesifike belysningstips.
Nå skal du være rustet til å ta fatt på de små detaljene som skal prege ditt drømmehjem.
Lykke til!